Vučić: BRIKS trenutno nije moguća opcija

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 23:53

Vučić: BRIKS trenutno nije moguća opcija

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbiji potreban evropski put, a da ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima.

Vučić je to izjavio za TV Hepi govoreći o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u.

Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.

"Za dvadeset godina kada ti mali sin bude imao dvadeset i šest godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a", rekao je Vučić.

On je dodao da je bin Zajedu objasnio da je i ljudima u Srbiji BRIKS primamljiva opcija. Vučić je pojasnio da BRIKS, za razliku od EU, ne poseduje ni zajedničke organe, ni institucije, ni valutu, a ne poseduje ni stepen jedinstva poput EU.

"Slušao sam ga (bin Zajeda) posle toga sat vremena. On je s ogromnim entuzijazmom i izuzetnom ambicijom tome pristupio. Znajući koliko je mudar, ozbiljan, posvećen, vredan i znajući da ima najbolje obaveštajne podatke na svetu, ja od tada svakoga dana razmišljam o tome", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da BRIKS, iako primamljiv ljudima u Srbiji, u ovom momentu nije moguća opcija. "I kao što vidite otvoreno o tome govorim. A da li će se menjati stvari u svetu i mnogo brže nego što mi to vidimo i što mislimo - nema nikakve sumnje. Ja se zato i plašim narednih godinu dana. Sve posle toga vidim bukvalno kao blistavu budućnost", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.