Vrućina ubrzala žetvu pšenice

Izvor: RTS, 15.Jun.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrućina ubrzala žetvu pšenice

Zbog natprosečno visokih temperatura ovih dana, poljoprivredni proizvođači očekuju da bi žetva pšenice, kojom je prethodne jeseni u Srbiji zasejano 550.000 do 600.000 hektara, mogla da počne desetak dana ranije, a žetva ječma na severu Vojvodine već sredinom naredne nedelje.
Đorđe Miletin, poljoprivredni proizvođač iz Torka, prethodne jeseni pšenicu je zasejao na površini od stotinu hektara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << I pored kompletne primene agrotehnike zbog složenih uslova tokom vegetacije – ne nada se visokom rodu.

"Ove godine od pšenice sa tolikim ulogom, toliko skupim fungicidima i herbicidima ne očekujem bog zna šta. Ako budemo na pozitivnoj nuli – biće dobro, jedino onaj ko ima svoj kapital da ulaže taj može da očekuje 200 do 300 kilograma zarade po jutru", ističe Đorđe.
Mile Zarin iz Jaše Tomić pšenicu gaji na gotovo 200 hektara, očekuje bolji rod ali brine da li će cena ovogodišnjeg roda pokriti uloženo.
"Verovatno će roditi koliko nama treba i nema potrebe da se formira neka cena koja će da bude drastično veća od one koja je bila prethodnih godina, tako da mislim, ako bude dvadeset dinara, treba da budemo prezadovoljni", kaže Mile Zarin.
Ovih dana temperatura prelazi trideset stepeni, kako će se to odraziti na žitna polja?
"Što se tiče temperature, one već ne pogoduju pšenici. Temperature od trideset i preko trideset skraćuju period nalivanja, ubrzavaju sazrevanje i dalje zavisi od tih temperature kada će početi žetva i koliko će sve biti ubrzano, svakako da će se to odraziti na smanjenje prinosa", objašnjava Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanina.
I pored svih problema stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada očekuju da će ovogodišnji rod pokriti potrebe domaćeg tržišta.
"Neke procene su tu oko tri, tri i po, u najboljem slučaju pet i po do šest tona, biće velika varijabilnost kod proizvođača od regiona do regiona", ukazuje dr Vladimir Aćin sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.
Prema rečima stručnjaka, ove količine će biti dovoljne za potrebe domaćeg tržišta, a prvi otkosi ječma očekuju se već sredinom naredne nedelje, a krajem meseca i žetva pšenice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.