Vrbas: Kako vrućine utiču na zdravlje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2017, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrbas: Kako vrućine utiču na zdravlje?

Temperature preko 35 stepeni celzijusa ispraznile su ulice Vrbasa tokom najtoplijih delova dana. Radnici koji su zbog prirode posla primorani da provode više vremena na suncu i na visokim temperaturama nemaju izbora. Nemanja Damjanović i tokom najtoplijih dana u godini pod vedrim nebom bude od osam ujutru do osam uveče.

"Nekako izdržavamo visoke temperature. Poslepodne nas malo zahvati hlad od drveta, ali ujutru bude malo teže. Navikli smo i tako moramo", skroman je Nemanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Majstor za leskovačke specijalitete, Dragan Rovčanin, kaže da su uslovi za rad kraj roštiljske rešetke ovih dana izuzetno teški.

"Trentuno na ovoj rešetki ima između 350 i 400 stepeni, pa kada se sve skupi i oduzme bude baš interesantno. Više podeća na saunu nego na radno mesto, ali takav nam je posao. Imamo klimu, ali u odnosu na ovoliki čunak koji vuče vazduh napolje, ona slabo pomaže. To je što je - deo posla," rekao je Rovčanin.

Tokom letnjih dana povećan je i broj povreda, ujeda krpelja i drugih insekata i alergijskih reakcija.

U hitnoj službi kažu da nema značajnog povećanja poziva građana zbog posledica visokih temperatura, ali i apeluju na građane da ne zanemaruju promene zdravstvenog stanja i da pripaze na simptome sunčanice. Česti su problemi sa glavoboljama, vrtoglavicama i povišenom telesnom temperaturom što mogu biti simptomi toplotnog udara koji zahtevaju hitnu reakciju.

"Ukoliko primete bilo kakve simptome, a boravili su napolju, neka se sklone u hladovinu, da se rashlade uzimu tečnosti i sačekaju da prolazne tegobe prođu. Ukoliko simptomi ne prođu, neka pozovu nas," rekao je načelnik Hitne službe u Domu zdravlja u Vrbasu, Zlatko Babić.

Građanima se savetuje da ne izlaze na sunce u najtoplijem delu dana, da unose veće količine tečnosti, po mogućnosti mineralne vode i da se zaštite laganom, pamučnom odećom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.