Vratiti 25 odsto Jugorosgasu

Izvor: S media, 16.Jan.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratiti 25 odsto Jugorosgasu

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da se i dalje radi na tome da Srbija vrati 25 odsto vlasništva u Jugorosgasu kako bi u toj firmi ponovo imala polovinu udela sa ruskim partnerom.

"Srbijagas i dalje radi na tome da se povrati izgubljeno da bismo ponovo bili partneri 50 prema 50", rekao je Bajatović u intervjuu za dašanje izdanje lista Politika.

On je rekao i da nema ništa novo povodom istrage SBPOK-a koja se vezuje za proveru kako je Srbija ostala >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bez 25 odsto udela u Jugorosgasu.

Kada je u skladu sa medjunarodnim sporazumom osnovan Jugorosgas, kao posrednička firma u kupovini gasa iz Rusije, tada je Srbija imala 50 odsto vlasništva u toj firmi, a sada 25 odsto.

Povodom razgovora o otkupu izgubljnog udela u vlasništvu, Bajatović je rekao da nije tačno da bi za Srbiju bilo jevtinije da proda svoj udeo u Jugorosgasu od otkupljivanja izgubljenog udela.

"Ako gledamo dividende koje je Jugorosgas imao u prethodne dve godine, a bude prihvaćen predlog Srbijagasa da plati kapital koji je ruski partner angažovao, što je oko 10 miliona evra plus kamate, u tom slučaju bi se to ulaganje za dve do tri godine isplatilo", rekao je Bajatović.

On je dodao da bi bilo ekonomski neprihvatljivo ako bi se razgovaralo o tome da Srbija plati projektovanu tržišnu vrednost i eventualne profite.

Bajatović je naveo da je ugovor sa Jugorosgasom o kupovini gasa povoljan i da bi cena bila ista kao kada bi se gas kupovao direktno od Gasproma.

Prema njegovim rečima, Jugorosgas je zamišljen kao firma koja treba od profita ostvarenog u Srbiji da investira u gasifikaciju Srbije.

Upitan da li to znači da Jugorosgas treba da gradi gasovod novcem kojim im Srbija plaća gas, Bajatović je rekao da je mišljenje da to treba da radi Srbijagas ali da ne treba isključiti ni konkurenciju.

"Kada rekonstruišemo Srbijagas i napravimo ćerku firmu zaduženu za transport gasa, sumnjam da neće biti onih koji žele da ulažu u transport u Srbiji i tako budu deo te nove firme. To bi sutra mogao biti i Jugorosgas, s tim što bi većinski vlasnik u toj firmi morala da bude država Srbija", naveo je Bajatović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.