Vranje: Iz Kine za Sunce 300 mil. €

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Iz Kine za Sunce 300 mil. €

Vranje -- Ugovor kojim će, samo u prvoj fazi, u solarne izvore energije, biti investirano 300 miliona evra, potpisan je u Vranju posle petočasovnih pregovora.

Potpise na ugovor stavili su gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, predsednik i glavni izvršni direktor velike privatne kompanije iz Kine, čije ime nije saopšteno, Stiven Hou i direktor Euro Solar Parka Srbija Gvapo Tripović.

Kako je ranije saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kinezi će početi sa izgradnjom fotonaponskog parka za solarnu energiju na površini od 500 hektara kapaciteta 150 megavata.

U drugoj fazi, najavljeno je, kineski partner će u Vranju podići fabriku solarnih panela iz koje će se snabdevati kupci ovih sve traženijih proizvoda u Evropi.

Gradonačelnik Stojčić je istakao da će "ovo biti najveća investicija u regionu južne Srbije, a projekat će omogućiti da Vranje postane jedan od lidera u proizvodnji zelene enegrije u Evropi". On je pozvao i druge velike investitore da pođu putem kompanije iz Kine.

Stiven Hou, predsednik kineske kompanije, saopštio je da je potpisan ugovor o obostrano važnom poslu i da je sledeća faza izgradnja pilot projekta.

"Narednih meseci računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku po pitanju dobijanja energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Republike Srbije da počne realizacija investicije”, kazao je on.

Treći partner u ovom poslu, Gvapo Tripović, direktor Euro Solar Parka Srbija, rekao je da će ovaj projekat, pored širenja njegove kompanije, pomoći Srbiji da razvije svoje kapacitete u proizvodnji obnovljive energije i da promoviše sebe kao energetskog lidera u ovom delu Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.