Izvor: B92, 20.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćanje duga penzionerima na rate

Beograd -- Od utorka će penzioneri u Srbiji, pored redovnih primanja, dobijati i po 350 dinara mesečno, po osnovi starog duga, nastalog 1994. i 1995. Ministar za socijalna pitanja u Vladi Srbije Gordana Matković rekla je da penzioneri s najnižim primanjima ne mogu računati na to mesečno povećanje, jer nisu ni bili oštećeni. Ona je navela da će "oštećeni penzioneri uz svaku prvu polovinu penzije dobijati taj iznos" i dodala da pravo na vraćanje duga ima oko 700.000 penzionera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 275.000 njihovih naslednika. Ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić rekao je dug će biti vraćan u mesečnim ratama u naredne tri i po godine.

Predsednik Sindikata penzionera "Nezavisnost" Milan Đurić je u izjavi za B92 isplatu dugova penzionerima nazvao "brukom i sramotom". "Isplaćivati 2,4 penzije na tako dug period, kada nisu u pitanju velika sredstva, a u situaciji kada 750.000 penzionera ima penzije ispod 6.500 dinara, što je nedovoljno za minimum egzistencije, to je sramota. Vlada ne rešava problem, trebalo je da daju uredbu na 6,71 odsto od penzije i tada bi bio revalorizovan dug", kaže Đurić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.