Izvor: Blic, 13.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodini uplaćeno 200 miliona evra od prodaje NIS-a

U budžet Vojvodine danas je uplaćeno 18 milijardi i 681 milion dinara, što predstavlja protivvrednost od 200 miliona evra, odnosno polovine sredstava dobijenih od privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS), saopštio je Kabinet predsednika Izvršnog veća Vojvodine.



Iznos je uplaćen u skladu sa odredbama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu i na osnovu dogovora premijera Mirka Cvetkovića i predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u saopštenju. Zakonom o privatizaciji je, naime, predviđeno da se 50 odsto novca od prodaje NIS-a ustupi Vojvodini, jer se najveća srpska naftna kompanija većim delom nalazi na njenoj teritoriji.

Dogovorom dva premijera je predviđeno da Vojvodina dodatno dobije još 40 procenata pomenute svote, kako bi se ispunila ustavna obaveza da najmanje sedam odsto budžeta Srbije pripada severnoj pokrajini. Taj novac će, kako je ovih dana najavljeno u srpskoj vladi, biti sukcesivno uplaćivan u vojvođansku kasu kako ona bude preuzimala obaveze prema još uvek nedovršenom zakonu o prenosu nadležnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.