Voćarska proizvodnja sve značajnija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćarska proizvodnja sve značajnija

U Novom Sadu je, nakon povrtara, održano je i tradicionalno savetovanje voćara na kojem su se mogle čuti novine u savremenoj proizvodnji voća, saveti za postizanje boljih proizvodnih rezultata kao i o mogućnostima intezivnog sistema gajenja trešnje i lešnika.

Voćarstvo je u ekspanziji u poslednjih deset godina, a sve zahvaljujući primeni novih naučnih znanja i novih tehnologija. Ova godina je, kako kažu stručnjaci, bila uspešna bez obzira na to što je bilo izmrzavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na nekim lokalitetima, loših uslova u vreme oprašivanja, velikih količina padavina i pojave prouzrokovača bolesti - monilije.

"Pokazalo se da je voćarsto važna grana ne samo poljoprivrede već i privrede, u poslednjih osam meseci među najvažnijim izvoznih artikala naše zemlje su malina i jabuka", kaže prof. dr Zoran Keserović.

Proizvođači su sve više zainteresovani za podizanje zasada kupina, malina, višanja, trešanja, i kruške. Sadnja maline u Vojvodini poslednjih nakoliko godina doživljava ekspanziju. Malinari su zadovoljni kako ovogodišnjim rodom, tako i cenom koju su ostvarili na tržištu.

"Prosečna cena maline je bila preko 200 dinara za kilogram, što je unazad najjača cena koja je ostvarena", kaže Stefan Baktjak iz Udruženja malinara u Kuli.

Stručnjaci savetuju voćarima, kako bi bili konkurentniji na tržištu, da vode računa o izboru sortimenta, da primenjuju savremene tehnologije, kao i da konsultuju struku i nauku.

Na savetovanju su prezentovane i teme: o uzgoju trešnje, plasmanu jabuka na nova tržišta, gajenju leske, čuvanju plodova šljive i kajsije. Uz domaće predavače, o novinama u voćarskoj proizvodnji govorili su i stručnjaci iz Poljske i Italije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.