Vlasnik Dejli mejla tuži Gugl

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 21:57

Vlasnik Dejli mejla tuži Gugl

Njujork, London -- Vlasnik lista „Dejli mejl“ i njegove onlajn verzije tuži Gugl zbog naodne manipulacije rezultatima pretrage njihovog pretraživača, piše BBC.

List optužuje Gugl da ima isuviše kontrole nad onlajn oglašavanjem, kao i da snižava rejting linkovima do njegovih priča, a da favorizuje druge izvore.

Navodno Gugl „kažnjava“ rejting izdavača ukoliko ne prodaju dovoljno prostora za oglašavanje na njegovom tržištu.

Gugl uzvraća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su takve optužbe „nezaslužene“.

Tvrdnje lista proizilaze iz njegove procene da je njihovo praćenje kraljevske porodice u 2021. godini degradirano u rezultatima pretrage. Na primer, list tvrdi da su Britanci u pretrazi za komentarima Pirsa Morgana o vojvotkinji od Saseksa nakon intervjua kod Opre Vinfri imali veću verovatnoću da vide članke o Morganu koje su objavili manji, regionalni izvori. I to uprkos tome što je Dejli mejl pisao više članaka o toj temi dnevno i čak ga angažovao kao kolumnistu.

Urednik Dejli mejla Piter Rajt rekao je za BBC da su rezultati rada pretraživača bili „antikonkurentski“. On je nagovestio da je vidljivost Dejli mejla u pretrazi oborena nakon što je list koristio tehnike oglašavanja „koje su nam omogućavale da skrenemo saobraćaj od Gugla prema drugim oglašivačima, koji bolje plaćaju – to je bila njihova kazna zbog toga“.

Sajt Dejli mejla jedan je od najčitanijih na svetu, piše BBC. Samo u SAD, ima 75 miliona posetilaca mesečno, prema podacima iz tužbe koja je podneta juče u Njujorku.

Gugl se u SAD suočava sa tužbama za monopol u nekoliko država. Tehnološki gigant negira zloupotrebu tržišne moći i ističe da njegovo tržište oglašavanja podstiče konkurentnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.