Vlahović: Rejting dokaz reformi i stabilnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahović: Rejting dokaz reformi i stabilnosti

Podizanje kreditnog rejtinga Srbije od strane rejting agencije "Standard & Poors" je dobra i jako važna za ukupni investicioni rejting, a svedoči o održivoj makroekonomskoj stabilnosti koja je postignuta, izjavio je Tanjugu ekonomista Aleksandar Vlahović.

"Činjenica da podizanje rejtinga od strane Standard Pursa sledi nakon što rejting podigla Fič, takođe kredit rejting organizacija, govori o tome da su reforme koje su sprovedene pre svega u okviru fiskalne konsolidacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dovele do jedne, u ovom trenutku održive, makroekonomske stabilnosti", rekao je Vlahović.

On ističe da je Srbiji potreban još jedan korak do dobijanja investicionog rejtinga, koji će omogućiti da se Srbija nakon toga na tržištu mnogo lakše i jeftinije zadužuje - odnosno koristi sredstva po nižim kamatnim stopama.

"Konačno dobijanje investicionog rejtinga, to je taj poslednji korak koji će biti dosta težak i zahtevaće sprovođenje strukturnih reformi, jako će puno značiti, na kraju krajeva imajući u vidu činjenicu da se u tom slučaju naše obveznice neće tretirati kao obveznice sa potpunom rezervacijom", smatra Vlahović.

Kaže da podizanje kreditnog rejtinga svedoči o postignutim rezultatima na planu kratkoročne fiskalne konsolidacije.

Rejting agencija "Standard & Poors" poboljšala je kreditni rejting Srbije sa nivoa BB na BB+, sa pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.