Vlahović: Kopaonik ima veće efekte od Davosa

Izvor: B92, 22.Jan.2018, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahović: Kopaonik ima veće efekte od Davosa

Beograd -- Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović smatra da od Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ne treba očekivati mnogo.

Taj događaj je, kako navodi, važan za uspostavljanje kontakata. Kaže i da Kopaonik biznis forum ima veće efekte na srpsku ekonomsku politiku, nego što Davos ima na svetsku.

Sutra počinje Svestki ekonomski forum u Davosu, koji svake godine okuplja političku i poslovnu elitu u tom malom gradu pod švajracskim Alpima. Glavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje kojim se ovogodišnji forum bavi je „izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu“. Najavljeno je da će u radu Foruma učestvovati 70 šefova država među kojima su predsednik SAD Donald Tramp, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel… Delegaciju Srbije na Forumu predvodiće predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vlahović za N1 kaže da od Davosa ne treba očekivati puno, ali da Svetski ekonomski forum jeste dobra platforma za razgovore.

“Sama činjenica da će tamo biti 1.900 biznis lidera, 350 političkih lidera, da će tamo biti čitav niz onih koji rukovode međunarodnim finansijskim institucijama, daje mogućnost da se na marginama Davosa upoznate sa nekim pet ili 10 minuta, što nije loše za početak”, poručuje on.

Kaže da je i sam bio u Davosu, 2003. godine kao ministar privrede, i da je srpska delegacija tada imala sastanak od sedam, osam minuta sa potpredsednikom Svetske banke što je, kako kaže, značilo puno za kasnije definisanje reformi u čijem je sprovođenju Svetska banka bila supervizor.

Delegacija Vlade je tada, dodaje Vlahović, imala i kratak susret sa predstavnicima multinacionalne informatičke kompanije Sisko (CISCO) koja je kasnije investirala u Srbiju. Taj sastanak možda nije bio ključan, ali je bio prilika da se ostvari prvi kontakt, ističe on.

“Nije loše iskoristiti prisustvo da bi se napravila promocija onoga što Srbija može da ponudi investitorima, kako razvija svoju ekonomiju, kakav njen je put prema EU...”, navodi Vlahović.

Kaže i da će za njega lično biti interesantan dolazak predsednika SAD Donalda Trampa u Davos, jer je to prvi dolazak jednog američkog predsednika na Forum, posle Bila Klintona, a naročito je, kako kaže, zanimljiv zbog Trampove krilatice “Amerika na prvom mestu” koja je kritički dočena na prošlogodišnjem Forumu, na kojem je glavna zvezda bio kineski predsednik Si Đinping.

Svoju verziju Davosa ima i Srbija – Kopanik biznis forum čiji je organizator Savez ekonomsta Srbije, a koji se svakog marta održava u tom poznatom turističkom centru.

Aleksandar Vlahović najavljuje da će se ove godine na Kopaonik biznis forumu razgovarati o tome kako definisati ekonomsku politiku da bi efekti fiskalne konsolidacije bili pretočeni u trajni i održivi ekonomski rast.

Ta tema je direktno povezana sa centralnim pitanjem, a to su strukturne reforme, kaže Vlahović i podseća da je na Kopaoniku i ranije isticano da reforme mogu da se sprovedu samo u punoj makroekonomskoj stabilnosti, te da fiskalna konsolidacija samo po sebi nije reforma, već samo pretpostavka za njihovu realizaciju.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Kopaonik biznis foruma, Vlahović je rekao da su efekti tog događaja na ekonomsku politiku Srbije bolji i značajniji nego efekti Davosa na svetsku ekonomsku politiku.

Podseća da je na Kopaoniku stalno isticana nužnost brze fiskalne konsolidacije zasnovane na štednji, i da se posle brojnih neuspešnih pokušaja nekoliko vlada, 2015. godine pokazalo da je upravo recept sa Foruma dao rezultat i postigao budžetsku stabilnost.

Vlahović kaže i da je budžetska konsolidacija težak posao na kojem se gube politički poeni, ali da je restrukturiranje javnih preduzaća još važnije i zahteva prethodnu političku odluku – da Vlada bude doosledna čak i kada su najavljeni veliki štrajkovi, da mora da profesionalizuje menadžent - i to sa konkurentnim, a ne populističkim platama - i eliminiše partokratiju.

Kopanik biznis forum će ove godine, prema rečima Vlahovića, imati više od 1.400 učesnika, od toga oko 130 panelista, među kojima su i direktor MMF-a za Evropu, direktor EBRD-a za region Centralne i Istočne Evrope, direktori najznačajnijih privatnih preduzeća u zemlji, po prvi put uključujući i NIS, direktor i osnivač kompanije Nordeus, ali i čuveni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, i mnogi drugi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.