Vladine mere zaobišle privrednike?

Izvor: B92, 10.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladine mere zaobišle privrednike?

Beograd -- Vladine mere za štednju su najviše usmerene ka stanovništvu. Mala i srednja preduzeća nisu ni pomenuta, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji NUNS-a.

Oko 70.000 preduzeća u Srbiji je trenutno u blokadi, a oko 20.000 ih je povremeno likvidno i na pragu je stečajnog popstupka. Ipak, nove vladine mere za prevazilaženje krize ne obuhvataju i pomoć privredi.

Učesnici okruglog stola koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da donete mere nisu održive.

"Ove mere vlade, pre svega, ne odnose se na bogate, na one kojima treba oteti da bi drugi dobro živeli. Za nas je važno da se nekoliko sektora, za koje postoji realan odnos prema tržištu, omogući da nastavi da radi. To su pre svega zanatski sektor, uslug, trgovina, to su proizvođači mleka i mesa”, kaže Žarko Milisavljević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

" Mere koje je vlada predstavila uopšte se ne odnose na privredu. Osim u jednoj meri koja se ne spominje, a imaće negativne konotacije, a to je da će se za značajan deo ove sume smanjiti tražnja”, tvrdi Milan Knežević, vlasnik konfekcije "Modus".

I ekonomisti se slažu da su potezi vlade zaobišli privredu i reformu. Njihove prognoze su da će Vlada na jesen opet morati da radi rebalans budžeta i trazi dodatna rešenja za nelikvidnu privredu.

"Eventualne mere podsticaja privrede nisu moguće budući da srpska vlada nema od koga da pozajmi novac. Tako da se ovo na neki način svodi na nužno”, kaže Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

"Bez neke istinske želje da se izvrše suštinske reforme, vlada pokušava na vrat-na nos, nešto da uštedi i da potvrdi aranžman sa MMF-om, da bi smo izbegli totalnu katastrofu”, smatra Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

Premijer Cvetković je već najavio da ce, ukoliko bude potrebno, vlada ponovo razmatrati i doneti dopunu tek objavljenih mera. Ekonomisti i privrednici misle da je to neminovno i da se već sada valja spremati za nova rešenja i uštede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.