Vlada traži rešenje za banke

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada traži rešenje za banke

Beograd -- Vlada Srbije traži rešenje kako da banke primene novi propis o blokadi isplate zarada ako nisu uplaćeni porezi i doprinosi, kaže premijer Mirko Cvetković.

"Tražimo najbolje rešenje kako bi banke primenile propis o blokadi isplate zarada ako nisu uplaćeni porezi i doprinosi", kazao je Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije kazao je da Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojim je uvedeno novo pravilo, ne može da se menja, jer Skupština Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne zaseda zbog izbora.

Banke su zatražile da se ukine ili odloži obaveza da od 1. jula kontrolišu uplatu poreza i doprinosa na zarade, navodeći da je to posao Poreske uprava.

U bankarskom sektoru Srbije naveli su i da Poreska uprava još nije završila softver koji bi bankama trebalo da omogući primenu novog propisa i da nema dovoljno vremena za tehničke pripreme.

Prema novom propisu banke su obavezne da, ako uz isplatu neto zarade nemaju i nalog za plaćanje poreza i doprinosa, preračunaju zaradu i deo uplate za poreze i doprinose, a deo radniku, što, prema oceni bankara, može da napravi probleme u isplati zarada.

Krajem decembra 2011. godine Skupšina Srbije usvojila je izmene Zakon o poreskom postupku i administraciji po kojima će banke biti obavezne da blokiraju isplatu zarada ukoliko nisu uplaćeni i porezi i doprinosi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.