Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“

Izvor: Capital.ba, 11.Mar.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“

– „Batagon“ će do kraja marta uplatiti oko 43 miliona KM za potraživanja koja ima Poreska uprava, Ministarstvo finansija, fondovi zdravstvenog i penzijskog osiguranja, te „Elektro-Bijeljina“ – Krajnji cilj konvertovati potraživanja u akcije Fabrike „Birač“ BANJALUKA – Vlada Republike Srpske prodala je švajcarskoj kompaniji „Batagon International“ 43 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL. Svi detalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << precizirani su memorandumom koji je Vlada RS potpisala sa „Batagonom“ krajem prošlog mjeseca, a očekuje se da će do kraja marta švajcarska kompanija potpisati i pojedinačne ugovore o kupovini potraživanja sa institucijama i javnim preduzećima RS. CAPITAL-u je danas iz više izvora potvrđeno da se u narednim sedmicama očekuje potpisivanje pojedinačnih ugovora „Batagona“ sa institucijama i javnim preduzećima RS o kupoprodaji potraživanja koja ona imaju od Fabrike glinice. Dogovoreno je da “Batagon” plati po nominalnoj cijeni sva potraživanja koja u FG imaju Poreska uprava RS, Ministarstvo finansija, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljina”, a koja ukupno iznose 43 miliona KM. Potraživanja Ministarstva finansija RS od FG „Birač“ iznose 11 miliona KM, Poreske uprave RS 12,7 miliona KM, Fonda PIO oko četiri miliona, a preostali iznos potražuju Fond zdravstvenog osiguranja RS i “Elektro – Bijeljina”. Kupovinom potraživanja “Batagon” će preuzeti mjesto Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike glinice “Birač” i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik. „Batagon“ je kupio potraživanja sa namjerom da ih konvertuje u kapital i tako postane najveći akcionar Fabrike „Birač“. Predstavnici „Batagona“ već su obavili razgovore i sa predstavnicima firme „Pavgord“ Gordana Pavlovića o načinu rješavanja sudskih sporova u kojima Pavlović traži priznavanje oko 155 miliona KM potraživanja koje je otkupio od litvanske „Ukio banke“. CAPITAL je ranije objavio će firma “Batagon International” preuzeti sva potraživanja Republike Srpske od FG “Birač”. Iza ove firme, prema nezvaničnim informacijama, stoje biznismeni iz Srbije. Dalibor Matić i njegova supruga Slađana Matić koji se u osnivačkim dokumentima „Batagona“ vode kao zakonski zastupnici su krajem prošle godine kupili i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju. „Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, o čemu smo ranije pisali. Pored toga, „Batagon“ je krajem februara postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Batagon“ preuzeo 22 odsto Pavlović banke. CAPITAL: Marina Čigoja The post Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“ appeared first on INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ustavni sud BiH priznao presudu suda u Litvaniji u korist Ukio banke

Izvor: Capital.ba, 12.Mar.2019, 14:53

BANJALUKA – Ustavni sud BiH odbacio apelaciju kojom je Fabrika glinice „Birač“ pokušala da ospori priznanje presude suda u Litvaniji u korist Ukio banke i fočanskog  preduzeća „Pavgord“. Radi se o presudi suda u Litvaniji iz 2015. godine kojom su odbijeni tužbeni zahtjevi FG „Birač“...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.