Vlada prodaje 51 odsto akcija Telekoma Srbije

Izvor: Studio B, 14.Okt.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada prodaje 51 odsto akcija Telekoma Srbije

Vlada Srbije odlučila je da država na međunarodnom tenderu proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

Kako je agenciji Beta rečeno u Vladi Srbije, ukupna vrednost Telekoma procenjena je na 2,43 milijarde evra. Vlada Srbije će odrediti minimalnu cenu za prodaju akcija Telekoma.

Procenu vrednosti kapitala Telekom Srbije uradio je privatizacioni savetnik za potrebe utvrđivanja tačnog procenta udela u kapitalu koji će biti prenet zaposlenima i bivšim zaposlenima. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << današnjoj sednici Vlade doneta je odluka i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj telekomunikacionoj kompaniji.

Zaposleni i bivši zaposleni Telekoma moći će da dobiju akcija u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije. Prema odluci Vlade Srbije, građani Srbije kojim imaju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća dobiće 15 odsto akcija Telekoma Srbije. Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema toma bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprkom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini ima 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonija zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika. Telekom Srbije poseduje i telekomunikaciona kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini. Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od čega 9.655 u Srbiji, navodi se na sajtu www.telekom.rs.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Vlada Srbije pekarima pozajmljuje 100.000 tona pšenice

Vlada Srbije je odlučila da iz robnih rezervi Uniji pekara pozajmi do 100.000 tona pšenice. Prema ranijem dogovoru sa državom, koji je postignut krajem avgusta, nakon pozajmice članice Unije pekara Srbije trebalo bi da obezbede da na celoj teritoriji Srbije pola godine bude dostupan beli hleb "sava" po staroj ceni od 38 dinara za veknu.

Unija pekara je tada saopštila da se godišnje u Srbiji za hleb potroši oko 500.000 tona brašna, a samo za hleb "sava", od belog brašna tip 500, oko 450.000 tona. U Srbiji, prema podacima Unije pekara, ima oko 7.000 apekara u kojima radi oko 70.000 ljudi.

Na danasnjoj sednici Vlada Srbije je donela i uredbu kojom se pekari obavezujuju da dnevno najmanje 40 odsto hleba proizvodu od belog brašna tipa 500 čime se ograničava zarada na hlebu na devet odsto prodajne cene. Precizira se da najviša obračunska marža u veleprodaji po vekni hleba ne može biti veća od dva odsto, a u maloprodaji sedam odsto.

Kako se navodi u saopštenju, uredba o obaveznoj proizvodnji i prodaji belog hleba popularno nazvanog "sava" stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku i trajaće do 31. marta 2011. godine. Tom uredbom se zamenjuje uredba o obaveznoj proizvodnji i ceni hleba od brašna tipa T-850, odnosno takozvanog "narodnog hleba". Trgovci koji prodaju hleb mogu da vrate proizvođaču do pet odsto od nabavljene dnevne količine, a obavezni su da hleb plate 20 dana od prijema računa, navodi se u uredbi.

Ministarstvo trgovine i usluga Srbije navelo je da je uredba uvedena nakon praćenja stanja i situacije na tržištu pšenice, brašna i hleba, da bi se obezbedilo očuvanje standarda građana i kvlatitetno i ravnomerno snabdevanje tržišta osnovnim vrstama hleba.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na prodaju 51 odsto Telekoma

Izvor: Večernje novosti, 14.Okt.2010

Doneta odluka i o prenosu besplatnih akcija Telekoma na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj kompaniji

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.