Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada povukla zakon o penzijama

Beograd -- Na današnjoj sednici Vlade Srbije sa dnevnog reda povučen je Nacrta zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao ministar finansija Mlađan Dinkić, taj Nacrt zakona sa dnevnog reda je povučen radi dodatnog vremena za javnu raspravu sa udruženjima penzionera, sindikatima i stručnjacima.

Prema njegovim rečima, na sednici je konstatovano da je za raspravu potrebno oko mesec i po dana i dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će Nacrt zakona ponovo na dnevni red doći treće nedelje avgusta, a pred poslanike Skupštine Srbije najverovatnije već krajem avgusta.

Dinkić je kazao da je "potpuno jasno da će i posle te rasprave osnovni elementi penzijskih reformi i posle debate oststi, imajući u vidu da je to deo ugovora sa međunarodnim monetarnim fondom i uslov za završetak celokupnog aranžmana sa tom finasijskom institucijom.

Od subote gorivo skuplje za 11,85 odsto

Naftni derivati u Srbiji od subote će biti skuplji u proseku za 11,85 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Nova cena litra benzina MB-98 biće oko 82 dinara, a sadašnja je 73,70 dinara, dok će se dizel D-2, koji sada košta 55,40 dunara, prodavati po ceni od oko 61 dinar. Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov objasnio je da su nadležna ministarstva dala saglasnost za povećanje maloprodajnih cena goriva, koje bi trebalo da sutra budu objavljene u "Službenom glasniku Srbije".

Ministarstva energetike je tražilo poskupljenje naftnih derivata za oko 14 odsto. Poslednje poskupljenje benzina bilo je 4. juna. Benzin je tada na pumpama u Srbiji poskupeo u proseku za oko 30 para.

Rebalans budžeta

Vlada Srbije utvrdila je predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, kojim je predviđen budžetski suficit od 32 milijarde dinara.

Budžetski prihodi, koji su bili planirani u iznosu od 396 milijardi dinara, prema predlogu rebalansa budžeta, trebalo bi da budu 433 milijarde dinara, odnosno za 9,3 veći. Rashodi budžeta, isplanirani na 416,6 milijardi dinara, smanjeni su na 401 milijardu dinara, tako bi na kraju godine višak u državnoj kasi trebalo da bude 32 milijarde dinara, iako je ovogodišnjim budžetom isplaniran deficit od 20,5 milijardi dinara.

Budžetski suficit, kako je na konferenciji za novinare rekao ministar finansija Mlađan Dinkić, biće utrošen za otplatu javnog duga u iznosu od 23,5 milijardi dinara, dok je 5,5 milijardi dinara namenjeno programima podsticaja izvoza, zapošljavanja, stambenog kreditiranja. "Kad se izuzmu ti troškovi, koji prema novoj metodologiji ne ulaze u obarčun budžetskog suficita, višak u ovogodišnjem budžetu je 3,2 milijarde dinara, tako da su u odnosu na usvojeni budžet ostavrene uštede od oko 24 milijarde dinara,", naveo je Dinkić.

On je naglasio da je budžetski suficit značajan zbog toga što se njime obezbeđuje smanjenje državnog duga, spoljnotrgovinskog deficita i stvaraju uslovi za smanjenje poreza na plate.

Zbog smanjenja broja zaposlenih u službama Vlade Srbije,za 10,3 odsto, budžetski rashodi za plate su smanjeni za milijardu dinara. Budžet Vojske Srbije i Crne Gore ostaje isti, ali će u novembru moći da se povećaju plate zaposlenih u Vojsci jer je smanjen broj civila koji su bili na tom platnom spisku.

Dalja izdvajanja iz NIS-a

Na sednici vlade danas je, kako je rekao ministar rudarstva i energetike Radimir Naumov, doneta odluka o osnivanju tri nova preduzeća iz sadašnje Naftne industrije Srbije. "Od oktobra ove godine počeće samostalo da posluju akcionarsko

društvo Naftna industrija Srbije i javna preduzeća "Trans nafta" i "Srbija gas", naveo je Naumov.

Vlada je utvrdila i predloge zakona o deviznom poslovanju, veterinartsvu, kao i izmena i dopuna zakona o radiodifuziji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.