Vlada odobrila Robnim rezervama razmenu semenske pšenice

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odobrila Robnim rezervama razmenu semenske pšenice

Vlada Srbije odobrila je Republičkoj direkciji za robne rezerve da sa ovlašćenim skladištarima i drugim pravnim licima razmeni 4.760 tona semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine.

U saopštenju Ministarstva trgovine i usluga navodi se da će razmena biti u paritetu jedan kilogram semenske pšenice za 1,6 kilograma merkantilne pšenice roda 2010. godine ili 1,8 kilograma merkantilne pšenice roda 2011. godine.

Istaknuto je da je predložena >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naturalna razmena podrška primarnim proizvođačima merkantilne pšenice kako bi po povoljnijim uslovima nabave semensku robu pred jesenju setvu.

Sredstva obezbedenja isporuke za ovlašćene skladištare biće dokaz o upisu hipoteke u javne knjige u korist Direkcije na nepokretnoj imovini koja je u vlasništvu skladištara, a za ostala pravna lica garancija će biti poslovne banke.

Vlada Srbije je odobrila i da Republička direkcija za robne rezerve razmeni 3.810 tona mineralnog đubriva NPK (15:15:15) za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine u paritetu koji je za 20 odsto niži od utvrđenog paritetnog odnosa predmetnih roba, radi stimulisanja poljoprivredne proizvodnje i ublažavanja posledica velikih poplava koje su zadesile poljoprivredna podrucja.

Kako je precizirano, kilogram mineralnog đubriva NPK (15:15:15) razmenivaće se za 1,20 kilograma merkantilne pšenice roda 2010. godine, odnosno jedan kilogram mineralnog đubriva NPK (15:15:15) za 1,30 kilogram merkantilne pšenice roda 2011. godine.

Uslov za razmenu je dostavljanje sredstava obezbedenja ugovorenih obaveza - dokaz o upisu hipoteke na nepokretnoj imovini kupca ili garancije banke u visini vrednosti ugovora i tri blanko potpisane i overene solo menice.

Vlada Srbije je danas na predlog Ministarstva trgovine usvojila i Strategiju tržišnog nadzora od 2010. do 2014. kako bi se postigla bezbednosti proizvoda uz minimalno opterećenje privrede.

Osnovna postavka na kojoj se zasniva Strategija je unapredenje pravnog okvira koji se odnosi na bezbednost neprehrambenih proizvoda.

Cilj startegije je da nadležni organi efikasno sprovode nadzor tržišta na celoj teritoriji Srbije i preduzimaju mere da bi obezbedili da proizvodi ispunjavaju zahteve utvrđene odgovarajućim propisima i da ne ugrožavaju zdravlje i bezbednost ljudi.

Strategija je rađena na osnovu propisa EU i iskustva Evropskog foruma za sprovodenje bezbednosti proizvoda.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada odobrila Robnim rezervama razmenu semenske pšenice

Izvor: EMportal, 02.Sep.2010

Vlada Srbije odobrila je danas da Republičkoj direkciji za robne rezerve da sa ovlašćenim skladištarima i drugim pravnim licima razmeni 4.760 tona semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2010. i 2011. godine.

Nastavak na EMportal...

Vlada odobrila razmenu pšenice

Izvor: B92, 03.Sep.2010, 11:05

Beograd -- Vlada Srbije odobrila je direkciji za robne rezerve da sa ovlašćenim skladištarima razmeni 4.760 tona semenske pšenice za merkantilnu pšenicu roda...U saopštenju Ministarstva trgovine i usluga navodi se da će razmena biti u paritetu jedan kilogram semenske pšenice za 1,6 kilograma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.