Vlada od travnja uvodi dječje kartice

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Nov.2019, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada od travnja uvodi dječje kartice

ZAGREB - Od travnja iduće godine Vlada uvodi Dječje kartice. Njima će roditelji moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a na nju će pravo imati svi roditelji - neovisno o visini plaće ili broju djece.

Nacionalni parkovi, muzeji, kazališta i željeznički prijevoz. Sve to za obitelji s djecom će biti jeftinije.

"Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, može to biti od trgovaca automobilima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pružateljima određenih usluga, dakle sve one benefite koje roditelji trebaju za svoju djecu", kazao je Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, piše Dnevnik.hr.

Malenim koracima do velikih benefita - roditelji im se mogu nadati od travnja iduće godine. "Uglavnom hrana i odjeća za djecu je dosta skupa i tu nam većina novaca i odlazi", objašnjava Zagrepčanin Ilija.

"Odjeća - najbitnije što je recimo školska djeca, možda neki školski pribor i tako", dodaje Miroslava iz Zagreba.

Dalibor iz Križevaca, pak, misli kako će to možda malo pomoći roditeljima, no da neće imati nekog velikog efekta. Dalibor ima ideju i što bi imalo većeg efekta.

"Veće plaće, da imaju svi posla, da su svi zadovoljni", objašnjava.

Iako pozdravlja najavljenu mjeru, demograf Stjepan Šterc je sumnjičav oko mogućnosti opipljive promjene u posljednjoj godini Vladinog mandata.

"Kad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti uz kakav popust - onda mi to više sliči zapravo na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu", objašnjava Šterc.

U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece je gotovo 320 tisuća. A najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece - njih je tek 112.380.

Dječja kartica bit će besplatna i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije. Moći će je koristiti svi roditelji, neovisno o broju djece i visini primanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.