Vlada ipak razmišlja o smanjenju akciza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ipak razmišlja o smanjenju akciza

Vlada Srbije razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanjenje ne doprinose rastu.

O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izađemo građanima u susret i po tom pitanju”, izjavio je Mali.

On je podsetio na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva, te da ni Vlada neće da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Odgovarajući na isto pitanje, šef misije MMF Džejms Ruf je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve u cilju ubrzanja rasta.

Uvek u centru pažnje MMF-a je zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija, izjavio je Ruf.

Ruf je rekao i da je činjenica da je benzin poskupeo zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a ne zbog povećanja akciza.

Cene nafte rastu i padaju kao i druge cene, izjavio je Ruf.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza za gorivo"

Izvor: Blic, 13.Jun.2018

Vlada Srbije razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne zbog toga da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Nastavak na Blic...

Moguće smanjenje akciza na gorivo!

Izvor: Mondo, 13.Jun.2018

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte...Foto: Mondo/Goran Sivački.."Intenzivno radimo s predsednicom Vlade (Anom Brnabić) na tome da nadjemo najbolju meru i da izađemo građanima u susret...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.