Vlada i MMF dogovorili novi aranžman

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i MMF dogovorili novi aranžman

Vlada Srbije i misija MMF dogovorili su novi aranžman iz predostrožnosti kojim je predviđeno da deficit budžeta bude povećan sa 4,1 na 4,5 odsto BDP

Vlada Srbije i misija MMF dogovorili su novi aranžman iz predostrožnosti kojim je predviđeno da deficit budžeta bude povećan sa 4,1 na 4,5 odsto BDP a Fond je korigovao rast srpske privrede sa 3 na 2 procenta do kraja godine, rečeno je u srpskoj Vladi.

Dogovoreno je da povećanje deficita bude ugrađeno u predstojeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rebalans budžeta što konkretno znači da će konsolidovani deficit biti 153 milijarde dinara umesto ranije planiranih 140 milijardi. Od toga će 132 milijarde biti novi manjak u republičkom budžetu koji je bio predviđen na 120 milijardi.

Takođe, prema dogovoru, javna potrošnja moraće da se smanji kako bi se dodatno uštedelo još 15 do 20 milijardi dinara. Problem oko probijanja dogovorenog deficita nastao je zbog toga što u budžet stiže manje novca od poreza, pošto proizvodnja ne raste kako se očekivalo i upravo zato je MMF snizio procenu očekivanog rasta srpske privrede sa 3 na 2 odsto.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Albert Jeger i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić održaće sutra konferenciju za novinare u Vladi Srbije povodom završetka pregovora o novom aranžmanu s MMF-om.

Novi aranžman s MMF-om iz predostrožnosti za Srbiju u ovom momentu posebno je važan, zbog realne pretnje da bi novi talas svetske ekonomske krize mogao da se prelije na našu zemlju, jer bi bio pozitivan signal za strane poverioce i investitore.

Tokom boravka Misije MMF-a u Beogradu bilo je reči i o merama ekonomske politike radi prevazilaženja spoljnih rizika i ublažavanja eventualnih posledica krize, a u okviru strukturnih reformi. Razgovaralo se o javnim preduzećima i reformama u zdravstvu, prosveti i penzionom sistemu, kao i o unapređenju investicione klime, kao i rebalansu budžeta za ovu godinu i okvirima budžeta u 2012. godini.

Misija MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, boravi u Srbiji od 18. avgusta, a aranžman iz predostrožnosti s Fondom podrazumeva mogućnost korišćenja sredstava u slučaju potreba zemlje a, kako je najavljeno, novi aranžman trajao bi 18 meseci uz pristup sredstvima u iznosu od 200 odsto kvote Srbije u MMF-u, odnosno oko milijardu evra.

Srbiji bi Odbor izvršnih direktora MMF-a mogao da odobri novi aranžman iz predostrožnosti krajem septembra.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.