Vlada garantuje za nove poljokredite

Izvor: RTS, 12.Dec.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada garantuje za nove poljokredite

Vlada i USAID pokrenuli su program kreditne garancije kako bi podstakli banke da više kreditiraju poljoprivrednike i prerađivače hrane. Ugovori su potpisani sa tri poslovne banke – Inteza, Prokredit i Adiko. Ponudiće ukupno 90 miliona dolara kredita sa rokom otplate do 12 godina i uz nižu kamatu.
To što su kamate na istorijskom minimumu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za veliki deo agroproizvođača ne znači mnogo, jer nemaju sredstva za zalog na osnovu koga bi uzeli kredit za investicije u proširenje proizvodnje ili inovacije. I to važi podjednako za one koji proizvode na njivi i za prerađivače.

"Ova grancija će omogućiti bankama da kreditiraju preduzeća i startapove koji u drugačijim okolnostima možda ne bi mogle da dobiju kredit, obezbediće bolje uslove kreditiranja i širenje poslovanja i na nerazvijena područja Srbije", kaže Majk de la Rosa, USAID.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ukazuje da bi mogli da dobiju kredit, poljoprivrednici moraju da garantuju svojom kućom, dedinom kućom ili njivom.
"Na ovaj način mi njemu olakšavamo, jer ako nema dovoljno izvora, ima deo, mi mu omogućavamo sa 60 odsto pokrivanja izvora. Ovde nema politike, nema nekih institucija političara koji određuju ko može da prođe, ko ne može, banke određuju to", dodaje Nedimović.
Od 12 banaka koje sarađuju sa mistarstvom na kreditiranju agrara, tek tri su ušle u projekat.
"U Srbiji svega oko 38 odsto poljoprivrednika koristi bankarske kredite, najveći broj njih ih koristi upravo za pokrivanje troškova tekuće proizvodnje. Čak 70 odsto njih prepoznalo je da će imati investicionu potrebu u naredne dve godine, a samo 20 odsto njih je spremno da se banci obrati u vezi sa tom potrebom", navodi Darko Popović iz Banka Inteze.
Pravo na povoljnije zajmove imaju mala i srednja preduzeća kao i individualni poljoprivredni proizvođači. Deo kredita namenjen je ženama, početnicima i onima koji posluju u nerazvijenim regionima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.