Vlada: Struja neće poskupiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Struja neće poskupiti

BEOGRAD -

Cena struje u Srbiji neće se menjati do kraja ove godine, a korekcija cene gasa zavisiće od situacije na tržištu, rečeno je danas Tanjugu u Vladi Srbije.

U Vladi ističu da se do kraja godine neće razmatrati poskupljenje struje i dodaju da Vlada može uticati na cenu struje, jer je to energent koji se, za razliku od gasa, ne uvozi.

"Ne bismo ni da gas poskupljuje, ali je razlika u činjenici da se on uvozi. Cena gasa zavisi od tržišta, jer je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetski berzanski proizvod. Ako gas bude poskupeo na tržištu to direktno utiče i na kretanje cene kod nas", kažu u Vladi Srbije.

Zahtev

Elektroprivreda Srbije (EPS) podnela je Agenciji za energetiku zahtev za drugo poskupljenje cene struje u ovoj godini. Struja je prethodno poskupela 1. marta i to u proseku za 10 odsto, a menadžment EPS-a ranije je najavio da će zatražiti drugo poskupljenje struje, koje neće biti veće od 10 odsto.

Javno preduzeće "Srbijagas" nije još podnelo zahtev za poskupljenje gasa Agenciji za energetiku, ali je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio početkom ove nedelje da bi prema ekonomskoj računici gas trebalo da poskupi za 18,2 odsto

On je rekao da traju dogovori u više ministarstva da li treba dozvoliti poskupljenje gasa, jer zbog težine situacije u Srbiji, ta odluka osim ekonomske ima i socijalnu i političku dimenziju.

"Zahtev "Srbijagas" je spreman i svakog momenta može biti podnet, ali nećemo ga podnositi ukoliko ne budemo znali da će do tog poskupljenja doći," rekao je Bajatović.

Odluke

"'Srbijagas' ne može da donosi sopstvene odluke, cena gasa je regulisana i ta odluka zavisi od Agencije za energetiku, koja potvrđuje matematiku, a vlada se na predlog nadležnog ministarstva sa time saglašava ili ne,"objasnio je Bajatović.

Bajatović je naglasio i da će ukoliko ne bude poskupljenja minus u kasi "Srbijagasa" do kraja grejne sezone biti 150 miliona evra, samo po osnovu neadekvatne cene gasa, "pa se postavlja pitanje ko će tu razliku u ceni da plati, ako ne bude poskupljenja gasa".

Konačnu odluku o promeni cena struje i gasa donosi Vlada Srbije, koja se o tome izjašnjava posle mišljenja Agencije za energetiku o opravdanosti korekcije tih cene i zahteva javnih preduzeća za promenom cena tih energenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.