Vlada RS prodaje „Krajinapetrol“ hrvatskoj INA-i

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS prodaje „Krajinapetrol“ hrvatskoj INA-i

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u „Krajinapetrolu“ i već je dala dozvolu da hrvatska „Industrija nafte – INA“ izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća, saznaje portal CAPITAL. Da INA želi da kupi „Krajinapetrol“ u Vladi znaju već duže vrijeme i kriju to od drugih akcionara, čime ih dovode u neravnopravan položaj. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA-i da započne sa „dubinskim snimanjem“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << društva „Krajinapetrol“ te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA je taj postupak već započela, potvrđeno je CAPITAL-u, a sve u cilju određivanja njenih daljih koraka u vezi da udjelom od 9,7 odsto koji ima u „Krajinapetrolu“, uključujući i mogućnost kupovine akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara. U INA-i su najavili da će nakon skeniranja stanja donijeti odluku i konkretizovati eventualnu ponudu za sticanje akcija. Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u “Krajinapetrolu”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija. U ovom mjesecu već je zabilježeno značajno trgovanje akcijama „Krajinapetrola“. U ponedjeljak je akcijama ovog preduzeća ostvaren promet od  176.714 KM. Tada su akcije prodate po cijeni od 0,74 KM po akciji. Trgovanje je zabilježeno i juče u iznosu od čak 2,3 miliona KM, objavio je CAPITAL. Prodato je 3.505.201 akcija, što odgovara udjelu “Petrobarta”, po cijeni od 0,67 KM po akciji. Ko su kupci biće poznato nakon što prodaja bude registrovana u Centralnom registru hartija od vrijednosti RS. „Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende. Vladu RS pitali smo kakav je stav po pitanju zainteresovanosti INA-e za kupovinu udjela koji RS ima u „Krajinapetrolu“, ali odgovor do objave teksta nije stigao. CAPITAL: S. Šurlan Чланак Vlada RS prodaje „Krajinapetrol“ hrvatskoj INA-i се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Vlada RS prodaje Krajinapetrol hrvatskoj Ini

Izvor: B92, 14.Nov.2019

Banjaluka -- Vlada RS spremna je da proda državni udeo u Krajinapetrolu i dala je dozvolu da hrvatska Industrija nafte INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća...Da INA želi da kupi Krajinapetrol u vladi znaju već duže vreme i kriju to od drugih akcionara, čime ih dovode u neravnopravan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.