Višenamenska laboratorija otvorena u Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 19:25

Višenamenska laboratorija otvorena u Nišu

U Nišu je danas otvorena višenamenska laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta, u koju je uloženo više od osam miliona evra, a premijerka Ana Brnabić poručila je da Srbija u teškom i izazovnom vremenu nastavlja da ''gradi budućnost'' i realizuje važne projekte.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije u višenamensku laboratorijsku lamelu, u okviru niškog Naučno-tehnološlog parka, uložila 8,1 milion evra, od čega 7,7 miliona u izgradnju objekta na blizu 7.000 kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metara.

''U poslednje dve godine u obrazovnu i naučno-istraživačku infrastrukturu u Nišu uloženo je 21,1 milion evra, to se odnosi na NTP i ovu lamelu. Verujem da će se to višestruko vratiti Nišu i Srbiji kroz dodatnu vrednost koja se ovde već stvara'', rekla je Brnabić na otvaranju.

Ona je naglasila da je otvaranje laboratorijske lamele pokazuje da je Vlada Srbije u godini kada se ceo svet suočava sa pandemijom kovida-19 nastavila da realizuje započete projekte u saradnji sa EU i Evropskom investicionom bankom.

Premijerka je kazala da nema bolje uloženog novca nego u znanje, mlade, talentovane ljude, obrazovanje, istraživanje i razvoj uz podsećanje da su tokom ove godine otvorena tri nova NT parka u Srbiji - u Čačku, Novom Sadu i Nišu.

Takođe, izgrađena je nova zgrada za Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, dodatna zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i da se gradi nova zgrada FON-a u Beogradu.

''Time smo napravili novi kičmeni stub razvoja nove ekonomije, nove privrede Srbije, ali i potpuno novog društva'', kazala je premijerka.

Ponovila je da je osnovni cilj vlade podizanje produktivnosti i konkurentnosti naše privrede i dodala da se to postiže ulaganjem u nove tehnologije, startap kompanije, mlade talente, njihovu kreativnost, inovativnost...

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Nišu Dragan Mančić rekao je da je izgradnjom višenamenske laboratorijske lamele okončana realizacija strateški značajnog projekta za taj fakultet, ali i za Niš i celu Srbiju.

Kako je rekao, time je stvoren ambijent za uspešan rad istraživača na projektima od stateškog značaja za našu zemlju, a mladim talentima omogućeno da rade u najsavremenijim uslovima i sa najmodernijom opremom.

Mančić je kazao da je cilj da se poveća saradnja sa privredom i formira multidisciplinarno okruženje, da studenti rade direktno sa firmama i da se uklope u koncept dualnog obrazovanja.

''Povezivanjem nauke i preduzetništva podstiče se razvoj inovacionog preduzetništva, privlače visoko razvijene inovacione kompanija, otvaraju nova radna mestaa i omogućava rast lokalne i nacionalne privrede'', rekao je Mančić.

U višenamenskoj laboratorijskoj lameli biće osnovano više centara - Centar za kontinuiranu edukaciju, Centar za inovacionu delatnost, Centar za naučno istraživacki rad i razvoj, Centar za transfer tehnologija i saradnju sa privredom, 3D printing centar , Centar za napredne tehnologije...

Otvaranju višenamenske laboratorijske lamele prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog fakulteta Branko Ružić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.