Više žitarica prugom Beograd - Bar

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Mar.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više žitarica prugom Beograd - Bar

PODGORICA - Ove godine će prugom Beograd-Bar biti povećan transport žitarica iz Srbije, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Železnice dveju država i Luka Bar utvrdile su jedinstvenu cenu prevoza, koja će od 1. aprila biti 20,55 evra po toni, preneo je internet portal SEEbiz. eu, navodeći da je dogovor postignut prošle sedmice u Beogradu, u Predstavništvu Privredne komore Crne Gore.

Prošle godine, od 1,6 miliona tona kukuruza izvezenog iz Srbije, samo 11.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tona je transportovano prugom Beograd-Bar i izvezeno preko Luke Bar. Glavni razlog za to, kako je saopšteno iz PKCG, bila je cena prevoza, koju izvoznici nisu mogli da ukalkulišu u berzansku cenu žitarica.

Transport se zbog toga smanjio, a izvoz krenuo preko Dunava, pa su kontingenti kukuruza iz Srbije prelazili preko pet mora i prolazili kroz četiri moreuza da bi stigli do Barija.

Izvesno je da će ove godine iz Srbije biti izvezeno oko dva miliona tona kukuruza, a od te količine najmanje 15-20 odsto na tržišta južne Italije, italijanska ostrva, zapadnu Grčku, Albaniju, Španiju i zemlje Magreba, što su sve destinacije kojima geografski i funkcionalno gravitira Luka Bar.

Predstavnici Udruženja žitara Srbije izrazili su zadovoljstvo postignutom cenom i izjavili da je realno očekivati da će izvoz krenuti odmah i da će na godišnjem nivou dostići najmanje 300.000 tona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.