Vise novca za privrednike Zapadnog Balkana

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vise novca za privrednike Zapadnog Balkana

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke danas je u Luksemburgu primljen u Savetodavnu grupu Platforme Fonda za razvoj preduzeća i inovacija ( PAG EDIF), a privredu Zapadnog Balkana u Upravnom odboru ovog evropskog fonda predstavljaće Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF-a.

- Komore regiona će tako biti ne samo na izvoru informacija o mogućnostima finansiranja privrede iz ovog fonda kako bi  kompanije što detaljnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i blagovremenije uputili kako mogu da koriste  sredstva. Članstvo u Upravnom odboru  omogućava nam i  da  direktno i aktivno, u ime poslovne zajednice, učestvujemo u kreiranju proizvoda – šeme  povoljnih kredita i investicija i tehničke  podrške EDIF-a privrednicima Zapadnog Balkana, ali i u odlučivanju kako će se sredstva EU koristiti. Pružena nam je i prilika da predlažemo nove aktivnosti EDIF-a, odnosno nove finansijske instrumente i vidove podrške, prema potrebama privrede, kako bi se obezbedio što  bolji pristup finansijama i  omogućile  investicije  u domaća preduzeća - izjavio je Marko Čadež.

To je, po rečima Čadeža, utoliko važnije  kada se zna da preduzetnici i  mala i srednja preduzeća iz celog regiona najveća razvojna ograničenja  vide upravo na polju finansiranja i da dalji  rast zapadnobalkanskih ekonomija u najvećoj meri  zavisi  od toga koliko će moći da privuku novih, kvalitetnih  investicija u svoje razvojne projekte, pod što povoljnijim uslovima. A ovaj fond je, ukazuje,  upravo njima namenjen.

- Današnji prijem u  Upravni odbor EDIF-a,  veliko je  priznanje Evropske unije Komorskom investicionom forumu i njegovim članicama - privrednim komorama  regiona, kao reprezentativnom i aktivnom predstavniku poslovne zajednice Zapadnog Balkana. Rezultat je naših velikih napora da EU sredstva što više  usmerimo ka privredi, u investicije -  ocenjuje Zdravko Ilić,  predstavnik Privredne komore Srbije u Briselu, koji učestvuje na današnjem zasedanju Savetodavne grupe, odnosno Upravnog odbora EDIF-a u Luksemburgu.

Savetodavna grupa Platforme je, podseća Ilić, upravljačko telo Fonda koji su osnovali   EU, zapadnobalkanske  vlade, bilateralni donatori i međunarodne finansijske  institucije. Zadatak fonda  je da omogući i olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka ili investicije u kapital, kao i  da  pruži  tehničku podršku, kao što su recimo  saveti EBRD za mali biznis.

U ovaj  fond do sada je prikupljeno 275 miliona evra, čime je obezbeđeno ukupno 650 miliona evra investicija za oko 3000 preduzeća i otvoreno ili očuvano oko 40.000 radnih mesta u regionu. U srpsku privredu uloženo je  oko 250 miliona evra kredita po povoljnim uslovima i 8,3 miliona evra za investicije u inovativne i brzorastuće kompanije, a 136 kompanija iz raznih oblasti privređivanja dobilo je stručnu, savetodavnu podršku međunarodnih i lokalnih konsultanata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

PKS: Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana primljen u Fond za razvoj preduzeća i inovacija

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018

Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana primljen je u Luksemburgu u Savetodavnu grupu Fonda za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF), saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS)...Privredu Zapadnog Balkana u Upravnom odboru tog fonda predstavljaće predsednik PKS-a Marko Čadež..."Članstvo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.