Izvor: B92, 14.Jun.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više kašnjenja sa otplatama kredita

Beograd -- Skoro sto hiljada građana kasni sa otplatom kredita više od 60 dana, a najviše kašnjenja uzrokovano je rastom kursa evra.

Bankari očekuju da će u narednom periodu problem sa kašnjenjem kredita imati i poljoprivredni proizvođači.

Prošle godine banke su prodale 36 stanova i tako naplatile kredite od klijenata koji više nisu mogli da ih vraćaju. U prethodnih mesec dana oko 8.000 klijenata počelo je da kasni sa otplatom rate kredita.

Najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kasne mali preduzetnici, ali i građani koji se zadužuju preko kreditnih kartica, tekućeg računa ili gotovinskih kredita.

"Postoji negativan trend. sadašnji procenti su dosta visoki, oni su kod stanovništva oko 7 procenata, a kod privrede preko 12 posto. Govorim po ukupnoj izloženosti klijenata, koji kasne po bilo kom osnovu i iznosu, više od 90 dana. Početkom godine situacija se stabilizovala, pogotovo kod sektora stanovništva, ali posle depresijacije kursa, ponovo imamo neki negativan trend", kaže Đorđe Stojanovski iz Banke Inteza.

Poseban problem, kažu bankari, uskoro će biti finansijska ažurnost poljoprivrednika. Zbog loših vremenskih uslova skoro je izvesno da će i oni imati problem kod otplati kredita.

"Očekujemo probleme sa poljoprivrednicima obzirom na poplave, naše odeljenje koje je vezano za agrar pravi posebne reprograme koje je vezano upravo na način da će produžavati vremenski period otplate kredita ili zamrzavati deo otplate dok se ne vidi hoće li biti proglašena poplava ili vanredno stanje", kaže Dane Čiča iz Folks banke.

Prema tvrdnjama sindikalnih lidera socijalna situacija je sve nepovoljnije, broj zaposlenih i dalje opada, a vrednost evra raste. Sve to zajedno podiže kreditne rate i čini ih sve težom obavezom.

Kada je neko u dugovima obično se kaže da mu je imanje otišlo na doboš. Baš tako, "doboš", zove se i internet sajt preko kojeg banke prodaju imovinu klijenata koji kasne sa otplatom kredita. Oglasa na ovom sajtu je svakog dana sve više.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vie kanjenja sa otplatama kredita

Izvor: TimockeVesti.net, 14.Jun.2010

Skoro sto hiljada graana kasni sa otplatom kredita vie od 60 dana, anajvie kanjenja uzrokovano je rastom kursa evra. Bankari oekuju da e unarednom periodu problem sa kanjenjem kredita imati i poljoprivredniproizvoai...Procitajte celu vest na izvornoj stranici ...Procitajte ceo tekst Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.