Višak u budžetu, manjak u spoljnoj trgovini

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višak u budžetu, manjak u spoljnoj trgovini

Najveći ekonomski problem Srbije je visok spoljnotrgovinski deficit, tvrdi ministar finansija Mirko Cvetković

Budžet Srbije je u prvih pet meseci ostvario suficit od oko 33 milijarde dinara, dok je u prvom kvartalu tekuće godine ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda od oko sedam odsto i rast industrijske proizvodnje za 5,3 odsto, izjavio je juče ministar finansija Mirko Cvetković.
On je upozorio da je i dalje najveći ekonomski problem Srbije visok spoljnotrgovinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deficit.
Na konferenciji za novinare u sedištu Vlade Srbije, Cvetković je naveo da je do 25. maja ove godine budžet Srbije ostvario prihod od oko 234,7 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 201 milijardu dinara, tako da je suficit od 33,3 milijarde dinara veći od planiranih 26 milijardi.

Toliko je bilo predviđeno Uredbom o privremenom finansiranju od januara do juna ove godine.

Ministar finansija je naveo da je najveći deo prihoda budžeta došao od poreza u iznosu od oko 193,3 milijarde dinara, a konkretno od poreza na dodatu vrednost – oko 100 milijardi dinara.

Cvetković je rekao da je u prva četiri meseca rast industrijske proizvodnje iznosio oko 5,3 odsto, dok je rast cena na malo, posmatrano od decembra prošle do aprila ove godine, iznosio 2,1 odsto.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmeni, Cvetković je naveo da je u prvom kvartalu izvoz iznosio svega 1,8 milijardi dolara, dok je uvoz dostigao oko 3,8 milijardi, tako da je deficit u prvom kvartalu ove godine oko dve milijarde dolara.

On je rekao da je optimistički što je u tom periodu izvoz rastao po stopi od 45,8 odsto, a uvoz od 43,6 odsto, ali je to do sada nedovoljno da bi se premostio veliki jaz u razmeni s inostranstvom.

Devizne rezerve zemlje dostigle su iznos od 12,9 milijardi dolara, dok je bruto domaći proizvod po stanovniku u 2006. godini iznosio 4.207 dolara, rekao je Cvetković i podsetio da je rast bruto domaćeg proizvoda u 2006. iznosio 5,7 odsto, a u prvom kvartalu ove godine je dostigao sedam odsto.

Na pitanje novinara da li su postojala operativna sredstva od oko 200 miliona dinara, koliko je Uredbom o privremenom finansiranju bilo namenjeno Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, Cvetković je odgovorio potvrdno. On je napomenuo da su ta sredstva imala da budu operativna već od juče, pa je trebalo da i prvi zahtevi za subvencionirane kredite budu odobreni još u toku jučerašnjeg dana.

Tanjug

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.