Vino samo od domaćeg grožđa

Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vino samo od domaćeg grožđa

Samo od domaćeg grožđa

Beograd -- Novim zakonom o vinu neće biti dozvoljena proizvodnja od grožđa iz uvoza, što bi trebalo da podstakne razvoj vinogradarstva u Srbiji.

Nacrt zakona, koji bi trebalo da se usvoji ove godine, predviđa da uvoz grožđa ili vina "u rinfuzi" bude dozvoljen samo u slučajevima elementarnih nepogoda i to najviše 50 odsto od ukupne proizvodnje određene vinarije u tri poslednje godine, rekao je načelnik u sektoru za analitiku i agrarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politiku Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić.

On je rekao da bi nova zakonska regulativa trebalo da onemogući veliki uvoz jeftinih vina "u rinfuzi" koje domaće vinarije nabavljaju uglavnom iz Makedonije, da bi ga samo punile ili dorađivale i prodavale pod svojim imenom.

Jakšić je kazao daje prosečna cena uvezenog stonog vina iz Makedonije prošle godine bila 0,32 evra po litru što je bila cena kilograma grožđa u Srbiji, dok je prosečna cena kvalitetnog vina sa geografskim poreklom, uvezena "u rinfuzi", bila 1,14 evra po litru.

Tako jeftino vino neke ovdašnje vinarije već nekoliko godina prodaju pod svojom etiketom, pa većina potrosača, po anketi Ministarstva poljoprivrede, ne zna da ono nije iz Srbije, bez obzira što vinarije na poleđini flaše sitnim slovima obeleže njegovo geografsko poreklo, kazao je Jakšić.

Prema njegovom mišljenju, to je "na neki način varanje potrošača, a nije pošteno ni prema vinarijama koje zaista gaje grožđe i proizvode vino poreklom iz Srbije, što je dug i skup proces."

Udeo makedonskog vina u Srbiju u ukupnom uvozu vina porastao je sa 70 odsto u 2005. godini na 76 odsto prošle godine, kazao je Jakšić i dodao da je 2006. iz Makedonije uvezeno preko 200.000 hektolitara vuna za preko 9,5 miliona evra.

U Srbiji je, kakao je rekao, prošle godine proizvedeno 360.000 tona grožđa, što je na nivou od pre desetak godina, ali je zabrinjavajuće što se broj čokota, kao i proizvodnja vina konstantno smanjuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.