Vesić: Građevinski fakultet vodeća visokoškolska ustanova

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 16:35

Vesić: Građevinski fakultet vodeća visokoškolska ustanova

Ministar Goran Vesić izjavio je danas povodom Dana Građevinskog fakulteta da je taj fakultet najstarija i vodeća visokoškolska ustanova u regionu.

On je istakao da punih 177 godina velikani Građevinskog fakulteta u Srbiji učestvuju u svakom pedlju izgradnje naše zemlje i ostavljaju nemerljiv doprinos u razvoju naše otadžbine.

"Sprovođenjem vrhunskih građevinskih poduhvata srpski inženjeri grade našu zemlju i pronose slavu i ugled srpskog građevinarstva širom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveta", rekao je ministar.

Kako je rekao, ulaganjem u infrastrukturu mi ulažemo u budućnost naše zemlje.

"Uloga građevinarstva u Srbiji kada govorimo o BDP-u iz godine u godinu raste. U trećem kvartalu 2023. godine na teritoriji Srbije porasla je vrednost u tekućim cenama svih izvedenih građevinskih radova za 19,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine", rekao je Vesić.

Ukupna vrednost posmatrano u stalnim cenama porasla je za 15,8 odsto, naveo je on i dodao da je učešće građevinartva u domaćem BDP-u na kraju 2013. iznosila tri odsto, dok je ona na kraju 2022. iznosi 5,5 odsto.

"Mi smo se kao vlada opredelili da u situaciji u kojoj se svet suočava sa rastućom ekonomskom krizom više ulažemo u infrastrukturu. Samo u narednoj godine Srbija će u infrastrukturu uložiti četiri milijarde evra što će omogućiti rast BDP-a", rekao je Vesić.

Mi ćemo kao ministarstvo doprineti da još neke kompanije postanu prijatelji Građevinskog fakulteta, naveo je on.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je istakao da je ukupan broj upisanih studenata na svim nivoima iznosi 2.742, a da je u 2022. na osnovnim akademskim studijama diplomiralo gotovo 190 studenata.

"Tokom ove godine smo nastavili sa ulaganjima i kompletno renovirali pet učionica. U svim učionicama i kabinetima postavljena je savremena led rasveta uz podršku Ministarstva prosvete. Nastavićemo sa radovima i u narednoj godini sa ciljem da renoviramo i ostale učionice", rekao je Kuzmanović.

Dodao je da se na fakultetu realizuje 15 naučnih projekata. On je pozvao okupljene na skup "Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića“, koji će se održati za dve nedelje na fakultetu.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević je rekao da je Građevinski fakultet nosilac i promoter najviših standarda u nastavi i istraživanju u ovoj oblasti, a da je čak 24 člana SANU završilo ovaj fakultet. Okupljenima se obratio i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i naveo da je Građevinski fakultet stožer inženjerskih nauka.

"On privlači veliki broj studenata. Izuzetno je zapažen u pogledu naučnog rada i istraživačke delatnosti", ocenio je on.

Takođe, okupljenima se obratio i sekreta u Ministarstvu nauke Vukašin Grozdić, kao i posebni savetnik ministra prosvete Janko Samardžić.

Događaj je okupio veliki broj zvanica iz naučne zajednice, kao i predstavnike fakulteta iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.