Vesić: Beograđani zadovoljni GSP-om

Izvor: B92, 08.Apr.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Beograđani zadovoljni GSP-om

Novu mrežu linija javnog gradskog prevoza, predstavićemo najkasnije na jesen, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Nova mreža, kako je rekao, biće urađena na osnovu studije brojanja putnika i ankete korisnika javnog prevoza,

“Brojanje putnika u Beogradu nije rađeno deset godina. Grad se širio, a mreža linija nije pratila širenje grada. Zato su negde danas autobusi poluprazni, negde gde nema potrebe idu dupli autobusi, tramvajska mreža je neiskorišćena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sada kada Sekretarijat za saobraćaj ima sve podatke, na naučnoj bazi moći će da izračuna kako treba da izgleda nova mreža linija koja će biti po meri građana, da u većoj meri zadovolji zahteve građana. Postojeća mreža nije dugo menjana, već je samo nadograđivana, često stihijski, pogotovo u prigradskom delu grada i bez mnogo efekata”, istakao je Vesić.

Imamo dovoljno unutrašnjih mogućnosti za drugačiju preraspodelu linija, naveo je Vesić i dodao da bez kupovine novih autobusa možemo da poboljšamo prevoz.

“Ranije je bila politika u gradu da se kupuju novi autobusi, što je potrebno jer autobusi jesu stari, ali možemo i drugačije da isplaniramo linije i tu da postignemo efekte”, objasnio je Vesić.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je najavio potpisivanje ugovora za još dve javne nabavke, ažuriranje transportnog modela grada Beograda i novu mrežu linija javnog gradskog prevoza.

"Ovi podaci predstavljaju mogućnost za uspostavljanje nove i kvalitetnije mreže linija javnog prevoza, kao i definisanje potrebnih kapaciteta. Rađena su različita istraživanja od brojanja putnika, preko anketiranja korisnika. Anketiranje 10.000 korisnika javnog gradskog prevoza pokazalo je da su korisnici u suštini zadovoljni, samo 15 procenata građana je reklo da je nezadovoljno javnim gradskim prevozom", naglasio je Rafailović.

Sekretar je precizirao da su najopterećenije linije 95, 23, 16, a da su linije koje dnevno prevezu najmanji broj putnika 513 i 613. Linije sa najmanjim koeficijentom iskorišćenja kapaciteta su 68, 44, 75.

"Tramvajski sistem je najslabije iskorišćen, pokazala je ova studija. Imamo prostora da radimo i nadamo se da ćemo uz pomoć narednih studija uspeti da Beograđanima pružimo kvalitetniju uslugu u prevozu", kazao je Rafailović.

Zoran Rubinjoni je u ime Centra za planiranje urbanog razvoja prezentovao rezultate studije „Brojanje putnika u javnom prevozu i anketa korisnika javnog prevoza”. On je naveo da 2,5 miliona putnika dnevno koristi javni prevoz, kao i to da se najviše koriste autobusi, a da je nedovoljna iskorišćenost tramvajske mreže.

"Veoma je važno da je gradska vlast prepoznala da do promena u sistemu javnog prevoza i planiranja saobraćaja u gradu mora da dođe na osnovu egzaktnih podataka. Ovaj posao je prvi u nizu nekoliko poslova koji na kraju treba da daju jasnu, utemeljenu sliku funkcionisanja prevoza u gradu, ali i da posluži za dalje planiranje sistema saobraćaja u gradu", rekao je Rubinjoni i dodao da je u tom poslu učestvovalo oko 1.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova mreža linija na jesen

Izvor: Akter, 08.Apr.2015

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da će najkasnije na jesen biti predstavljena nova mreža linija javnog gradskog prevoza, koja će biti urađena na osnovu studije brojanja putnika i ankete korisnika, saopšteno je iz gradske uprave..On je, prilikom predstavljanja te studije, rekao da...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.