Verovatno ćemo smanjiti kamatne stope

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 14:44

"Verovatno ćemo smanjiti kamatne stope"

ECB verovatno smanjuje kamatne stope ove godine.

Evropska centralna banka će verovatno sniziti kamatne stope 2024. godine, nakon što se tempo rasta cena smanji na dva odsto do sledeće godine, rekao je guverner Banke Francuske Fransoa Vijeroj de Gajo.

"Verovatno ćemo smanjiti stope ove godine jer napredujemo u borbi protiv inflacije", rekao je Vijeroj u petak na televiziji LCI, i dodao da je u toku izlaženje iz vanrednog stanja borbe protiv inflacije i da su na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravom putu da "pobede tu bolest", prenosi Bloomberg.

Tržišta se klade na početno smanjenje u aprilu, iako se čini da većina kreatora mknetarne politike favorizuje jun. Vijeroj je ranije rekao da nijedan datum nije isključen i da je sve moguće na predstojećim sastancima – u zavisnosti od podataka.

Govoreći ranije u petak, njegov letonski kolega Martins Kazaks rekao je da bi nade investitora za monetarno ublažavanje na jednom od naredna dva skupa mogle biti previše agresivne.

"U ovom trenutku postoje očekivanja da bi stope mogle da budu smanjene na proleće, u martu ili aprilu, ali ja nisam toliko optimističan", rekao je Kazaks i istakako da bi sačekao da se završi "priča o inflaciji" te da se onda stope se mogu snižavati korak po korak.

Vijeroj je takođe rekao da će francuski ekonomski rast "postepeno ubrzavati" u narednim mesecima pošto inflacija bude padala ispod prosečne stope povećanja plata. Banka Francuske očekuje da će se izbeći recesija, sa ekspanzijom od oko 0,9 odsto ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.