Venecuela je već pala, da li su Rusi sledeći?

Izvor: B92, 22.Dec.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela je već pala, da li su Rusi sledeći?

Nemilosrdan globalni naftni rat menja svetski poredak: Venezuela je već pala, ko je idući - Rusija ili Saudijska Arabija?

Saudijska Arabija i Rusija ratuju. Ne direktno, ali putem raznih posrednika. Jedan od tih posrednika je ekonomija, a kada govorimo o ekonomiji ovih zemalja, puno toga se vrti oko nafte.

Saudijska Arabija i Rusija su dva najveća izvoznika nafte na svetu s tim da je Saudijska Arabija poprilično jača od Rusije po tom pitanju. Saudijska Arabija je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine izvezla 268 milijardi dolara dok je Rusija izvezla 152 milijarde.

Za naftom u svetu i dalje vlada velika potražnja uprkos činjenici da će se, zbog klimatskih promena i uticaja na okolinu, zavisnost od nafte morati da se menja, a nedavni samit u Parizu dao je nagovest kako su brojne sile spremne prebaciti se na obnovljive izvore u bliskoj budućnosti.

Ne čudi kako je upravo Saudijska Arabija, čijih 90 odsto ekonomije zavisi od izvoza nafte, najstroži protivnik sporazuma koji je ovog meseca postignut u Parizu.

Da, pojavili su se projekti u kojima Saudijska Arabija najavljuje znatnu izgradnju solarnih panela, ali ako će to učiniti onda će to učiniti zbog jednog jedinog razloga - da obnovljivi izvori pokriju domaću potrošnju kako bi mogli izvoziti još i više nafte na svetsko tržište.

Ali, zašto se Saudijska Arabija sukobljava s Rusijom, a ne recimo s UAE-om koji su treći naftni izvoznik na svetu? Zato jer ovde nije (samo) reč o ekonomskom nadmetanju već i o geopolitici. Rusija podržava Siriju i Iran - saudijske neprijatelje i rivale u regionu.

Nadalje, SAD i Rusija su u vrlo lošim odnosima poslednjih godina, kako zbog sve snažnijeg ruskog uticaja na Bliskom istoku tako i zbog činjenice da Rusija nije dopustila da cela Ukrajina olako pređe u američku sferu uticaja.

Dakle, SAD će iza kulisa svakako pozdraviti i podržati ekonomski-naftni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Saudijska Arabija je američki saveznik, ali u ovom sukobu oslabi će i Rusija i Saudijska Arabija - idealno za SAD jer mnogima u SAD-u se ne dopada ideja presnažne Saudijske Arabije, a iritirao ih je i saudijski potez upada u Jemen bez prethodnih konzultacija s vašingtonom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.