Veliki prihodi od tranzita gasa

Izvor: B92, 22.Okt.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki prihodi od tranzita gasa

Beograd -- Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajtović kaže da bi godišnji prihod Srbije od takse za tranzit gasa "Južnim tokom" mogao da dostigne pola milijarde evra.

Gostujući u emisiji "Kažiprst" B92, Bajatović je naveo da će očekivani kapacitet gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju biti između 36 i 41 milijarde kubnih metara godišnje, što će omogućiti prihod tri do četiri puta veći od prvobitno predviđene tranzitne takse, koji bi mogao dostići pola milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra godišnje za Srbiju

Kapacitet gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju biće od 36 do 41 milijardu kubnih metara godišnje, kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

On je rekao da će do povećanja kapaciteta gasovoda doći zbog većeg broja mogućih kupaca i dodao da su za ""Južni tok zainteresovani i Francuska, Hrvatska, Austrija i Rumunija.

"Južni tok se gradi, razmotrili smo mogućnost skladištenja i izgradnje dodatnih skladišta na strateškom nivou i ja moram da kažem da uz Južni tok mogućnost Srbije da skladišti pet do sedam milijardi metara kubnih, od Srbije apsolutno pravi regionalnog, a verovatno i evropskog igrača”, rekao je Bajatović.

On je objasnio da to praktično znači da bi "Srbijagas" mogao da skadišti rezerve gasa za potrebe okolnih zemalja, uključujući tu i RS, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku i Rumuniju.

Celo današnje izdanje "Kažiprsta" možete pogledati ovde:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više para od "toka"

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2009, 21:45

Određeno da će gasovod kroz Srbiju imati kapacitet oko 41 milijarde kubika. Srbija će zarađivati pola milijarde evra godišnje samo od taksi

Nastavak na Večernje novosti...

Bajatović: Srbija će postati regionalno čvorište za gas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2009

BEOGRAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da će izgradnjom gasovoda "Južni tok" kapaciteta od oko 40 milijardi kubnih metara Srbija postati regionalno čvorište za transport i distribuciju gasa...Bajatović je za B92 najavio da će Srbija postati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.