Velike investicije u naučnu infrastrukturu

Izvor: S media, 27.Jan.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike investicije u naučnu infrastrukturu

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić je danas najavio da u Srbiji predstoje velike investicije u naučnu infrastrukturu, "najveće u istoriji nacije".

"Pre nedeljnu dana smo dobili i formalni predlog za kredit Evropske investicione banke u iznosu od dve stotine miliona evra koji ćemo u sledećih tri do pet godina investirati u našu naučno-tehnološku infrastrukturu", kazao je Djelić na beogradskom Gradjevinskom fakultetu, na svečanosti povodom završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Medjunarodne godine astronomije.

On je rekao da će samo za Naučno-istraživačku stanicu u Petnici biti dato šet miliona evra, a finansiraće se i izgradnja nekomercijalnih stanova za mlade naučnike.

"Ulagaće se i u novi kampus tehničkih fakulteta. Kapaciteti su odavno prevazidjeni i veoma je neobično da neki od naših najboljih studenata moraju da rade u uslovima i učinicama koje datiraju iz tridestetih godina prethodnog veka", kazao je Djelić.

Ministar je najavio da će Vlada uskoro utvrditi Strategiju za razvoj nauke i tehnološki razvoj Srbije.

Biće raspisani konkursi za novi ciklus naučnih projekata koji će se finasirati sredstvima iz državnog budžeta.

Djelić je, kao posebnu slabost Srbije, ocenio to što mladi stručnjaci čekaju na zapošljavanje ili svoje stipendije troše na dalje školovanje, naglasivši da će njegovo ministarstvo učiniti sve da se poboljša položaj doktora nauka.



"Radi se na tome da ugovore koji oni imaju sa institutima, budu priznati kao rad na neodredjeno vreme, za dobijanje kredita", kazao je Djelić.


On je rekao da će Ministarstvo nauke nstaviti da podržava razvoj astronomije u Srbiji.

"Znamo da je jedna od najvažnijih tema za naše astronome učlanjenje u odgovarajuću evropsku organizaciju i razmotrićemo to pitanje", kazao je Djelić.

Ministarstvo nauke je obezedilo 100 teleskopa za škole u Srbiji, koji će im biti isporučeni čim se završe carinske procedure.

Kako je rečeno, Medjunarodna godina astronomije 2009. je protekla u nizu predavanja pre svega u školama.

Kako su istakli predstavnici Organizacionog odbora za obeležavanje te medjunarodne godine, promovisano je i učešće žena u asronomiji iako, kako ističu, Srbija, po broju žena u toj oblasti, prednjači u Evropi.

Unesko je 2009. godinu proglasio Medjunarodnom godinom astronomije povodom 400. godišnjice od kada je Galileo Galilej prvi put posmatrao nebo pomoću teleskopa. Taj dogadja se smatra i rodjenjem astronomske nauke.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.