Velika nestašica penicilina u Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Nov.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika nestašica penicilina u Srbiji

BEOGRAD - U zdravstvenim ustanovama u Čačku već dva i po meseca vlada nestašica penicilina. Nestašica je i u Novom Sadu, potvrdili su farmaceuti u nekoliko apoteka u ovom gradu. I izabrani lekari u više domova zdravlja u Beogradu kažu da je snabdevanje ovim injekcijama nestabilno.

Ministarstvo zdravlja, međutim, tvrdi da nestašice nema, ali da je moguće da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji.

U Čačku, lek koji nedostaje zdravstvenim ustanovama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pacijenti ne mogu da nađu ni u apotekama.

– Problem je to što je, kako smo saznali, zaustavljena proizvodnja penicilina u „Galenici", a zbog čega, ne znamo. Naši lekari pacijentima propisuju antibiotike drugog spektra, ali penicilin je nezamenljiv i to je lek širokog spektra – rekao je za Novosti dr Aleksandar Pajović, direktor čačanskog doma zdravlja.

Apotekari u Čačku su, takođe, potvrdili da penicilina nema. Oni kažu da pokušavaju da ga nabave, ali da im to ne uspeva gotovo tri meseca. Lek su imali, ističu, nakratko, samo oni koji su imali nešto zaliha koje su se brzo potrošile.

– Planirane su i nabavljene dovoljne količine penicilina – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Nama nije prijavljena nestašica ovog leka, ali moguće je da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji iz razloga o kojima nismo obavešteni.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.