Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika iskušenja za poljoprivredu

Beograd -- Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković kaže da seljake u vezi sa priključenjem EU čekaju velika iskušenja.

Kako bi se što bolje pripremili za uključivanje naše zemlje u Evropsku uniju, poljoprivrednici će morati da menjaju način svog poslovanja, kaže ministarka Dulić-Marković. Biće neophodno, kaže ona, da se poveća konkurentnost na tržištu, da se zemljoradnici specijalizuju za određene grane proizvodnje, kao i da u većoj meri pokažu inicijativu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da se manje oslanjaju na preporuke ministarstva.

Iako će žrtve poljoprivrednika u procesu tranzicije biti velike, korist od priključenja Uniji će za njih biti još veća, kaže ministarka. "U samom predpristupnom periodu poljoprivrednici su oni koji su najveće žrtve tog procesa, ali oni najviše dobijaju pri ulasku u Evropsku Uniju, počevši, dakle, od povećanja cena u za poljoprivredne proizvode u Evropskoj uniji, pa do direktnih plaćanja po hektaru. U Evropskoj uniji prosto ima više novca za pojoprivredu nego što Srbija može da odvoji u ovom trenutku", kaže ministarka Dulić Marković.

Ona je najavila i skoru skupštinsku raspravu o Zakonu o semenu, čija će primena seljacima garantovati da, prilikom kupovine semena, zaista kupuju ono što piše na ambalaži proizvoda. Takođe je za 23. mart najavljena Nacionalna konferencija o obeležavanju goveda, kao I sam projekat obležavanja čija je realizacija neophodna zbog izvoza mesa u Evropsku uniju, kao i zbog razvoja sistema bezbednosti hrane u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.