Velika i srednja preduzeća prebrodila krizu

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika i srednja preduzeća prebrodila krizu

Za razliku od suseda, u Poljskoj, velika i srednja preduzeća koja zapošljavaju više od 50 ljudi prebrodila su uspešno krizu, i 77,3 odsto njih je prošlu godinu završilo sa dobitkom.

Prema najnovijim podacima Glavnog ureda za statistiku, svi pokazatelji su bolji nego prethodne, 2008. godine.

Bez gubitaka je te 2008. godine poslovalo 76,7 krupnih i srednjih preduzeća. Njihova neto dobit je prošle godine bila za 14 odsto veća nego 2008. godine, a smanjeni su i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gubici u odnosu na pretprošlu godinu, i to za 16,2 odsto.

Bolji poslovni rezultati su pre svega rezulatat smanjenja gubitaka.

Kriza je osetno pogodila male firme, pre svega zbog problema da naplate svoje isporuke, i ekonomisti procenjuju da bi ove godine mogao da se udvostruči ukupan broj preduzeća koja će otići pod stečaj.

Ekonomisti očekuju da bi do kraja godine sa tržišta u Poljskoj moglo da nestane oko 1.500 preduzeća.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.