Velika banka odgađa odlazak iz Rusije

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 10:05

Velika banka odgađa odlazak iz Rusije

Grupacija najavila povlačenje do septembra, no plan nije ni predat ECB-u.

Raiffeisen Bank International (RBI) odgađa planove za napuštanje Rusije dok Austrija pojačava obranu svojih dugogodišnjih veza s Moskvom, objavio je Rojters.

Austrijska bankovna grupacija, koja posluje i u Hrvatskoj, najveća zapadna banka u Rusiji, nameravala je do septembra da ugasi svoje rusko poslovanje zbog pritiska regulatora.

Prema informacijama Rojtersa, i Austrija i RBI >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opiru se prodaji u nadi da će se rat u Ukrajini uskoro završiti. Testirajući odlučnost zapadnih sankcija austrijski zvaničnici pojačavaju obranu Raiffeisena u Evropi i Vašingtonu argumentirajući da je nepravedno izdvojen, rekla su dva izvora upoznata sa stavovima Beča.

Premda javno podržava Ukrajinu, poznavaoci kažu da Austrija okleva u potpunosti da prekine decenijama stare veze s Rusijom računajući da je još uvek moguće obnoviti odnose.

Rusija ne želi odlazak RBI-ja

RBI još nije izneo svoj plan supervizorima u Evropskoj centralnoj banci (ECB) što podupire tezu da je izdvajanje malo verovatno do septembra. Banka želi da pričeka odobrenje Frankfurta pre nego što od svojih deoničara zatraži dozvolu, a to bi moglo da potraje mesecima. U slučaju prodaje RBI-u će biti potrebno odobrenje ruske centralne banke, ministarstva finansija, čak i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Što se tiče ruskih vlasti, one su jasno dale do znanja Raiffeisenu, koji ima oko 2.600 korporativnih klijenata, četiri miliona lokalnih vlasnika računa i 10.000 zaposlenih, da žele da ostane Rusiji jer omogućuje međunarodna plaćanja, rekao je jedan izvor. Portparol RBI-ja ponovio je zvanični stav rekavši da će nastaviti s prodajom ili izdvajanjem te da je predan smanjenju ruskog poslovanja.

No, spori tempo doveo je do sukoba s ECB-om koji ju je terao, jednako kao i druge poput italijanskog UniCredita, da napuste Rusiju. Italijanska banka odbila je da komentariše planove oko ruskog poslovanja. ECB je pozvao RBI da ne isplati dividendu ove godine zbog zabrinutosti oko Rusije.

Guverner kod Lagarde

U Rusiji, jednom od najizdašnijih tržišta Raiffeisena, trenutno je zaključano oko četiri milijarde evra kapitala. Eventualnu prodaju otežaće pronalaženje kupca nakon marša Vagnera na Moskvu prošlog meseca koji uzdrmao ruske poslovne elite.

Prisutnost RBI-ja naglašava dubinu odnosa između Austrije i Rusije koje održavaju bliske veze putem ruskih gasovoda i finansija, s Bečom središtem za gotovinu iz Rusije i njenih bivših sovjetskih suseda. Guverner austrijske centralne banke Robert Holcan izrazio je čelnici ECB-a Kristin Lagard zabrinutost zbog pritiska na RBI, piše Rojters. Austrijska centralna banka i ECB odbili su da komentarišu to.

Grupacija, suočena i s pritiskom Vašingtona, predala je podatke o ruskim transakcijama telu za sankcije SAD, kancelariji za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finanfija. Jedan od upućenih izvora rekao je da te informacije predstavljaju pretnju ako se otkriju kršenja sankcija. Raiffeisen je rekao da se pridržava sankcija i da sarađuje s OFAC-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.