Izvor: B92, 30.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći računi za električnu energiju

Beograd -- Martovski računi za električnu energiju, koji će uskoro početi da pristižu, biće prosečno uvećani za 7,6 odsto.

Poskupljenje za domaćinstva iznosiće oko 3,6 odsto. Na računima će od sada biti posebno prikazane stavke obračunska snaga i naknada za brojilo. Ti troškovi su postojali i ranije, ali će sada biti i prikazani. Naknada za brojilo je fiksna i iznosi 88 dinara. Obračunska snaga određuje količinu uređaja koju možete uključiti istovremeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Snagu će ubuduće svako domaćinstvo posebno rezervisati, odnosno ugovarati sa elektrodistribucijom.

Do kraja 2009. godine sva domaćinstva na raspolaganju će imati 11,04 kilovata, objašnjava Dušan Daković iz Agencije za energetiku.

"Potrošač koji proceni da mu je ta snaga nedovoljna, ima mogućnost da traži od elektrodistribucije povećanje ugovorene snage i onda će plaćati otprilike nešto više od 22 dinara po kilovatu mesečno. Ili, onaj ko proceni da mu je to mnogo, može da traži smanjenje ugovorne snage", kaže on.

Uobičajenim potrebama za dvosoban stan koji se ne greje na struju dovoljno je 11,04 kilovata, kaže Daković za B92. Ako trošite više očekujte da će vam iskočiti osigurači.

"Sasvim je dovoljno vremena svakom domaćinstvu da proceni koliko mu je dovoljno. Sabere se snaga električnih uređaja koji se koriste i onda se vidi da li će u istom trenutku svi ti uređaji biti upotrebljeni", rekao je Daković.

Građani imaju pravo jednom godišnje da menjaju utrošak snage. Tako će oni koji se greju na struju od elektrodistribucije morati da traže 17,25 kilovata da bi uključili sve uređaje odjednom.

Inače, broj potrošenih kilovat sati po postojećoj višoj i nižoj tarifi meri se u tri zone - zelenoj, plavoj i crvenoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.