Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće subvencije samo poljoprivredi

Dotacije samo knjigovodstveno veće za oko osam, a realno srezane za 2,4 milijarde dinara

Samo na prvi pogled država će za subvencije u 2012. dati više para nego ove godine, jer u predlogu budžeta izdvojeno je 62,3 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od oko osam milijardi dinara.

Taj iznos je samo na papiru veći nego ove godine, jer su subvencije realno srezane za oko 2,4 milijarde. Kako je nastala ova knjigovodstvena razlika?

Prema nedavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objašnjenju Dušana Nikezića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, ona je posledica činjenice da prihodi od akciza više ne idu direktno u budžet Javnog preduzeća „Putevi Srbije”, već se slivaju direktno u budžetsku kasu. Kako je objasnio, polovina od ukupno 20 milijardi, odlazi u kasu ove kompanije dok druga polovina ostaje budžetu.

Kako je onda podeljen ostatak kolača i ko će dogodine dobiti manje, a ko više nego ove godine. Posmatrajući samo apsolutne brojke, čini se da je privreda, predlogom budžeta, dobila za trećinu manje novca, poljoprivreda bezmalo isto kao lane, dok su dotacije železnici i za turizam, takođe srezane. Suštinski ni to nije baš tako. Računajući i sopstvene prihode Ministarstva poljoprivrede, dolazi se do zaključka da su subvencije za poljoprivredu za čak 50 odsto veće nego lane. Zvaničnici ovog ministarstva će na raspolaganju sledeće godine imati ukupno 26,6 milijardi dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Najveći deo tog iznosa namenjen je ratarima (6,27 milijardi dinara).

Sa druge strane, čini se da je najveći teret uštede, ipak, podnela privreda. Umesto ovogodišnjih 3,79 milijardi za subvencionisane kredite, dogodine će biti izdvojeno za trećinu manje novca. Izdvajanja po tom osnovu manja su za milijardu dinara. Ipak, u Ministarstvu finansija tvrde da ni to nije tako, jer kad se na subvencije privredi dodaju i neke povoljne kreditne linije, ali i izdvajanja namenjena za osnovanje razvojne banke – rashodi po tom osnovu su veći nego ove godine. Unija poslodavaca je nezadovoljna ovakvim predlogom. Kako kažu, vlada je još jednom pokazala da nema nameru da započne suštinske reforme javnog sektora, penzionog i poreskog sistema i da uredi oblast takozvanih parafiskalnih opterećenja.

I dok povećanje agrarnog budžeta pozdravljaju, zbog „nastavka rasipništva u javnom sektoru” – negoduju.

– Veoma je loše što je u budžetu za 2012. godinu većina sredstava, umesto za preko potrebne reforme, rezervisana za nastavak ogromne javne potrošnje. Udeo zarada u javnom sektoru trenutno je veći od 10 odsto bruto domaćeg proizvoda države, što je za prosečno 4,2 odsto više od proseka država Evropske unije koje imaju upola ili trostruko manje javne sektore po broju zaposlenih – navodi se u saopštenju.

Unija poslodavaca smatra da je državi, a naročito privredi, bio potreban hrabar reformski i razvojni budžet koji bi veća sredstva usmerio ka porastu proizvodnje i izvoza. Prilikom sastavljanja predloga budžeta, po tradiciji, predstavnici privrede nisu konsultovani, tako da je budžet za 2012. godinu opet kreiran iza zatvorenih vrata, napominju. Ovakvim budžetom nastavljena je politika zatvaranja očiju pred realnim problemima i prebacivanja odgovornosti na sledeću vladu koja će u čitavoj tekućoj deceniji, do 2020. godine, skupo koštati i privredu i građane Srbije, negodovali su predstavnici poslovne zajednice zbog činjenice da će dobiti manje novca.  

Na spisku onih koji će iz državne kase dogodine dobiti manje para nego ove, nalaze se i kulturni radnici, jer će subvencije za kulturu dogodine biti za 120 miliona dinara manje nego ove godine. Nešto malo više su prikraćene dotacije za turizam.

Posmatrano u brojkama i subvencije za Železnicu će u 2012. godini biti manje, jer je umesto ovogodišnjih 16 planirano 12 milijardi dinara. U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je i ovo „smanjenje” samo knjigovodstvene prirode. Suštinski i ove i sledeće godine ovo javno preduzeće dobiće isti iznos iz republičke kase.

Anica Telesković

objavljeno: 22.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.