Vakcine su bezbedne, ALIMS poštuje stroge kriterijume

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2021, 15:17

Vakcine su bezbedne, ALIMS poštuje stroge kriterijume

Sve isporuke vakcina se kontrolišu i građani mogu da imaju puno poverenje u njihovu bezbednost i efikasnost, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

"Moramo da unesemo jednu dozu nade, odobrili smo do sada dve vakcine, Fajzerovu i Sputnjik. Svaka isporuka se kontroliše u što kraćem roku, ali poštujući naše stroge kriterijume kako bi naši građani imali bezbedne vakcine", rekao je Zelić za RTS.

Uskoro će u koordinaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << s Ministarstvom zdravlja početi i vakcinacija ruskom vakcinom, a Zelić napominje da građani mogu da imaju puno poverenje jer na proceni bezbednosti vakcina rade stručni ljudi.

"Spremni smo i za procene drugih vakcina čim one pošalju dokumentaciju. Do sada nijedan korak nije preskočen, nema ništa sporno sa ovim vakcinama", rekao je Zelić.

On je dodao da Agencija za lekove i medicinska sredstva prati smernice SZO i EU, koje omogućavaju i drugim regulatornim telima da uz procenu ALIMS-a imaju i njihove preporuke.

Prve vakcine korisnici domova za stare primili su još 24. decembra, a prema rečima Zelića, prati se da li je kod nekoga bilo neželjenih efekata.

"Samo je jedna evidentirana u periodu od 24 sata od prijema vakcine i nema nikakvog razloga za zabrinutost. Imamo razloga da budemo vedri kada je reč o nastavku imunizacije. Kada je reč o vakcinama, samo je tehnologija proizvodnje nova kod Fajzerove vakcine, ali sve vakcine imaju kvalitet bezbednosti i efikasnosti tako da je svaka od njih dobra", zaključio je Zelić.

Poslednjeg dana stare godine, stigla je dozvola Agencije za lekove i za "Sputnjik", dan pre stiglo je i 2.400 doza te vakcine u Srbiju, a narednih dana otpočinje vakcinacija i tom vakcinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.