VAC: Otpor je postao prevelik

Izvor: B92, 18.Jun.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC: Otpor je postao prevelik

Esen -- Nemačka medijska grupa VAC (WAC) je saopštila da je tvrdnja da je odlučila da se povuče iz Srbije zbog ekonomskih problema u Nemačkoj, "potpuno neosnovana".

"Tvrdnje da je VAC odlučio da se povuče i iz drugih zemalja ravne su namernim dezinformacijama i obmani", ukazuje se u saopštenju tog koncerna.

Tvrdnje da VAC planira povlačenje iz Jugoistočne Evrope "pokušaj su da se skrene pažnja sa onoga što je isključivo srpski problem", piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju.

Kako se dodaje, izvršni direktor VAC-a Bodo Hombah je istakao da se ta kompanije neće povući iz Austrije, a ta nemačka medijska grupa je ponudila da kupi i drugu polovinu akcija austrijskog lista "Kronen cajtunga".

VAC i Politika, čiji su većinski vlasnici država i javna preduzeća, vlasnici su po 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini, izdavača dnevnog lista Politika. VAC je vlasnik i 55 odsto novosadskog Dnevnika, a preostali udeo od 45 odsto ima kompanija Dnevnik Holding, čiji je osnivač Skupština Vojvodine.

Predsednik Komiteta nemačke industrije Klaus Mangold navodi da je VAC, sa deonicama u nekoliko novina, u značajnoj meri doprineo "formiranju mreže modernih medija u Srbiji i približavanju zemlje Evropskoj uniji (EU)".

Mangold je napomenuo da je VAC bio spreman da proširi svoja ulaganja u Srbiji, "ali se otpor oteo kontroli". On je izrazio nadu da se, ipak, može pronaći rešenje i nastavak angažovanja VAC u Srbiji.

"Lopta je na terenu Srbije", rekao je Mangold i najavio da će "nemačka industrija pažljivo pratiti kako se ovaj važan investitor tretira".

Nemačka je najvažniji trgovinski partner Srbije i trenutna spoljnotrgovinska razmena iznosi 1,2 milijarde evra, dodao je Mangold. Prema njegovim rečima, "nemačka industrija podržava približavanje Srbije EU i spremna je da u značajnoj meri poveća svoja ulaganja".

Tokom naših razgovora u januaru, podseća Mangold, Vlada Srbije je objavila da će poboljšati uslove poslovanja za privrednike. "Povlačenje VAC grupe moglo bi da baci senku na ovakve izjave", zaključio je Mangold.

Podsetimo, predsednica Upravnog odbora Politike Sonja Liht je ranije rekla da je ekonomska kriza verovatni razlog za odluku VAC-a da se povuče iz poslova u Srbiji. "Mislim da je verovatno u pitanju ekonomska kriza, jer koliko sam ja čula, VAC se povlači i iz Bugarske i drugih zemalja regiona", rekla je Liht i dodala da Politika a.d. nije dobila zvanično obaveštenje VAC-a da će se povući iz poslova u Srbiji, i da je o tome čula samo iz medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.