Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzgajivači svinja ponovo protestuju

Beograd -- Mačvanski uzgajivači svinja najavili su za sutra protest u Beogradu, jer nisu zadovoljni otkupnom cenom mesa od 75 dinara.

Vlada Srbije je tu cenu za kilogram mesa odredila prošle nedlje. Prema rečima uzgajivača svinja, realna cena je veća od 90 dinara. Iz ministarstva poljoprivrede odgovoraju da bez obzira na protest, otkupna cena neće biti veća.

Uzgajivači svinja započeli su protest još 30. januara blokadom saobraćajnica zahtevajući da otkupna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena svinja bude oko 100 dinara. Nakon prošlonedeljnog sastanka predstavnika uzgajivača i ministarstva poljopivrede Vlada je donela uredbu da Robne rezerve otkupe svinjske, ali poljoprivrednici - uzgajivači kažu da nisu zvaničan dopis o otkupu svinja i kada će on početi.

U ministarstvu poljoprivrede kažu da će najverovatnije u sredu objaviti spisak klanica koje će otkupljivati svinje po ceni od 75 dinara po kilogramu, uključujući PDV.

Predviđno je da se za robne rezerve otkupljuju svinje težine između 95 i 120 kilograma i to samo od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Država će otkup platiti oko 180 miliona dinara, a obrazlažući otkupnu cenu ministar trgovine rekao je da je veća nego u Španiji, gde kilogram kvalitetnog svinjskog mesa košta 80 centi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.