Uz reforme moguć izlazak iz krize

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Sep.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz reforme moguć izlazak iz krize

Beograd -- Srbija do dolaska MMF-a mora da pripremi konkretan plan kojima će postići uštede, a najavljene reforme neće sniziti životni standard građana, kažu ekonomisti.

MMF insistira na merama za postizanje stabilnosti ekonomije, analitičari kažu da je reforme trebalo ranije sprovesti.

Stručnjak Svetske banke Dušan Vujović ocenio je da je spajanje druge i treće rate kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju logično pošto je odlučeno da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne povećavaju porezi, nego da se smanje rashodi.

"Mislim da je to vrlo racionalna i logična odluka pošto se u razgovoru došlo do ideje da se rešenje traži ne u povećanju poreza, kako su ranije pretpostavljali u MMF, već na strani rashoda", kazao je on za Glas Amerike.

To znači, naveo je Vujović, da bi trebalo da se smanje rashodi koji neće smanjiti kvalitet životnog standarda, niti ključnih socijalnih usluga u Srbiji, ali će omogućiti da se postigne izlazak iz krize i da fiskalni deficit ne premaši 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema njegovim rečima, na udaru će biti troškovi administracije, odnosno troškovi na strani obrazovanja, zdravstva i drugih usluga.

Misija MMF-a, koje je bila u Srbiji od 24. avgusta do 1. septembra, odložila je zaključenje druge revizije kredita od 2,9 milijardi evra i najavila da će u oktobru doneti odluku da li će Srbiji odobriti povlačenje druge i treće rate, od ukupno 1,2 miijarde evra.

Vujović je ocenio da će Srbija imati povoljne uslove za izlazak iz recesije na osnovu procena da će početi rast privrede u svetu do kraja godine.

Vlada mora da spremi plan reformi javnog sektora

Vlada mora da donese teške odluke kao što su koliko radnika u administraciji će biti otpušteno.

Vlada Srbije moraće do oktobra da pripremi okvirni plan reformi celokupnog javnog sektora, a da u okviru budžeta za 2010. godinu definiše program mera za početak realizacije te reforme, kaže član Ekonomskog saveta premijera Jurij Bajec.

Bajec je istakao da se ne radi samo o reformi državne administracije, već o reformi čitavog javnog sektora, odnosno 440.000 zaposlenih - od javne uprave, preko obrazovanja, zdravstva, vojske, policije, sudstva, koja će se realizovati u srednjoročnom vremenskom periodu.

Time Srbija treba da odgovori na zahteve MMF-a o početku smanjivanja javne potrošnje, istakao je on i dodao da će prva faza reformi podrazumevati sagledavanje viškova zaposlenih, ali ne samo u državnoj administraciji, zatim moguće uštede koje se tiču tekuće potrošnje i ponovno preispitivanje prioriteta vezanih za javne investicije i subvencije države.

"To su elementi na osnovu kojih će se već u prvoj godini pokušati naći dovoljno ušteda da bi se obezbedilo smanjivanje fiskalnog deficita cele Srbije, ne samo budžeta Republike, već i budžeta lokalnih samouprava, Vojvodine, a istovremeno kao poseban paket će se razmatrati reforme, odnosno potezi vezani za javna preduzeća", objasnio je Bajec.

Prema njegovim rečima, sve to mora da bude spremno za dolazak misije MMF-a 20. oktobra i mora da bude dovoljno precizno definisano i potkrepljeno, tamo gde je potrebno i zakonskim rešenjima, kako bi delovalo kredibilno.

Upitan da li ćemo 2010. godinu moći da prodjemo bez dodatnih poreskh opterećenja, Bajec je istakao da država radi sve da se to ne desi.

"Naš stav je bio da u uslovima kad su zamrznute plate i penzije, kada je privreda opterećena velikim problemima, a zaposleni u privredi primaju ili umanjene plate ili su manje uposleni, dodatna poreska opterećenja ne bi bila dobra", objasnio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.