Uvoz gasa koštao 20,8 miliona evra

Izvor: B92, Beta, 21.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoz gasa koštao 20,8 miliona evra

Beograd -- Mađarska i Nemačka su isporučile Srbiji od 8. do 19. januara oko 53,35 miliona kubnih metara gasa, za oko 20,8 miliona evra, rekao je Dušan Bajatović.

Direktor Srbijagasa je kazao da je Srbija u tom periodu od mađarskog Mola uvezla 24 miliona kubnih metara gasa, čija je vrednost oko 13 miliona dolara, i to je u potpunosti plaćeno. Nemački Eon isporučio je Srbiji oko 29,3 miliona kubnih metara gasa, čija je vrednost 10,9 miliona evra, a do sada je plaćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko devet miliona evra.

"Bilo je razumevanja i sa nemačke i sa mađarske strane za plaćanje, što inače nije uobičajeno u trgovini gasom", kazao je Bajatović i dodao da je ostalo da se usaglase još neki transportni troškovi, koji, međutim, neće imati značajniji finansijski uticaj.

Direktor Srbijagasa naveo je da je podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru dnevno isporučivalo pola miliona kubnih metara gasa, što je pomoglo da se pri prekidu isporuke ruskog gasa sistem održi 36 sati duže u pogonu nego što je inače predviđeno.

"Uz pomoć države i Vlade Srbije uspeli smo da obezbedimo gas od Nemačke i Mađarske, i to je bio vid solidarnosti Evropske unije prema Srbiji", ocenio je Bajatović i podsetio da Srbija uvozi 95 odsto potrebnog gasa, koji mora da se plati prema tržišnim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.