Uvešćemo skraćeno radno vreme za majke

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uvešćemo skraćeno radno vreme za majke"

Zagreb -- Uz bolji menadžment i bolju preraspodelu radnog vremena, moguće je postići pozitivnu diskriminaciju majki, kaže Marin Strmota iz Ministarstva za demografiju.

Marin Strmota, državni sekretar u Ministarstvu za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, prvi je demograf koji se u hrvatskoj vlasti bavi demografskim problemima koji zemlju vuku na dno, piše Večernji list.

Otac je dvoje male dece pa je svestan problema porodice u savremenom društvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji ih ograničavaju u želji da imaju više dece. Kaže da su brojni primeri sprovođenja porodici prijateljskih politika koji rezultiraju dobitnom situacijom i za radnike i za poslodavce.

“Ako se gleda na roditelje s decom, ako nema svesti da čovek nije jedinka koja samo radi i spava, nego ima i porodicu, pa ako oko toga ne možemo postići konsenzus u društvu, uzalud nam svaka strategija. Uz bolji menadžment u kompanijama i bolju preraspodelu radnog vremena i poslova može se lako postići pozitivna diskriminacija majki”, objašnjava on.

Na konstataciju da je i sada po Zakonu o radu moguće skraćeno raditi, ali da to nije zašivelo u praksi, zbog čega je Hrvatska na samom dnu EU, Strmota kaže da u ZOR-u ima puno prostora za poboljšanje s aspekta demografske revitalizacije zemlje i da će se o tome razgovarati sa resornim ministrom.

“Treba rešiti pitanje kako sprovesti u praksi skraćeno radno vreme za roditelje s decom koji to žele, do kog uzrasta deteta to omogućiti, a da se roditelji ne moraju plašiti da će biti diskriminisani i da će izgubiti posao ako rade skraćeno”, navodi on.

Dodaje da su skandinavske zemlje dobar primer za to.

“Produktivnost radnika nije uvek povezana s brojem radnih sati. Neko može puno više da uradi za četiri sata ako je zadovoljan nego ako sedi ceo dan nezadovoljan u kancelariji”, navodi on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.