Usvojen Zakon o ozakonjenju objekata

Izvor: Akter, 20.Nov.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o ozakonjenju objekata

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o ozakonjenju objekata kojim se, kako navode iz vlade, smanjuje cena i administracija za legalizaciju oko 1,5 miliona bespravno izgradjenih objekata

Zakonom je utvrdjeno da će taksa za legalizaicju za sto metara kvadratnih iznositi 5.000 dinara, do 200 metara kvadratnih 15.000 dinara, do 300 metara kvadratnih 20.000 dinara i preko 300 metara kvadratnih 50.000 dinara.

Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i komercijalne objekte površine do 500 metara kvadratnih, plaća se taksa za ozakonjenje od 250.000 dinara.

Za takve objekte površine od 500 do 1.000 metara kvadratnih taksa je 500.000 dinara, a za one od 1.000 do 1.500 metara kvadratnih iznos je miliona dinara. Za objekte namenjene tržištu i komercijalne koji su preko 1.500 metara kvadratnih taksa iznosi tri miliona dinara.

Svi oni koji su predali zahteve za legalizaciju, a ima ih 750.000, treba samo da plate taksu, a drugih 750.000, koji nisu predali ni jedan dokument, moraće pored takse da podnesu i izveštaj o zatečenom stanju objekta.

Ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović,  je tokom rasprave navela da će se ovim zakonom ostvariti prihod od 10 milijardi dinara, a da će 60 odsto biti dato lokalnim samoupravma za ulaganje u proces infrastrukture.

Ona je navela i da će sve što se bude izgradilo bez gradjevinske dozvole nakon usvajanja zakona rušiti.

Najviše sporova tokom rasprave bilo je zbog člana, kojim se omogućava legalizacija vikendica i kuća za odmor, izgradjenih na prostoru prvog i drugog stepena zaštitnog dobra, za koji je opozicija navela da omogućava legalizaciju vikendica predstavnika vlasti.

Zbog toga je taj član preciziran amandmanom da predmet ozakonjena u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra ne mogu biti izgradjeni objekti, osim vikendica i prodičnih kuća za odmor, ali ozakonjenje nije moguće ukoliko je objekat izgradjen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno sletne staze.

Zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Složbenom glasniku.

Skupština je danas usvojila i izmene i dopune Zakon o državnom premeru i katastru, kojim je taj postupak pojednostavljen i skraćeno je vreme za upis u katastar na sedam dana.

Poslanici su usvojili i Zakon o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodredjeno vreme u stanovima u svojini gradjana, zadužbina i fondacija.

Usvojeni su i Zakona o trgovačkom brodarstvu i Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

Poslanici su usvojili i Sporazum izmedju Vlade Srbije i Saveta ministarata BiH o izgradnji medjunarodnog mosta preko Drine sa pratećim objektima na lokaciji Ljubovija-Bratunac.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata,   Legalizacija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.