Usvojen UPPR - nova nada za Tigar

Izvor: B92, 26.Sep.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen UPPR - nova nada za Tigar

Tigar AD iz Pirota objavio je da je Privredni sud u Nišu usvojio "Unapred pripremljeni program reorganizacije" te kompanije.

Plan reorganizacije usvojen je za matični Tigar AD i fabriku Tigar obuća, kao najveći deo kompanije sa ciljem da se uradi reprogram dugova prema finansijskim poveriocima i dobavljačima, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Program reorganizacije podrazumeva sedmogodišnji period otplate dugovanja poveriocima, sa dve godine mirovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada se otplaćuju samo kamate, dok će se dug prema Poreskoj upravi otplaćivati u narednih pet godina sa jednom godinom grejs perioda", kazao je generalni direktor Tigra Nebojša Đenadić.

Tigar je deo fabrike koja je proizvodila autogume prodala francuskom Mišlenu, a u sasatavu trenutno ima Fabriku obuće, Fabriku tehničke gume, Fabriku tehničkih proizvoda, četiri trgovačke firme u inostranstvu, uslužne delatnosti, poput Tigra obezbeđenja, Tigar ugostiteljstva, građevinsku firmu, osiguravajuću firmu, poslovni servis, ali i hotel, lokalnu televiziju, više prodavnica i magacina širom Srbije. Tigar je vlasnik i 75 odsto akcija Slobodne zone Pirot.

Kako je objasnio, plan je usvojen nakon što je Tigar poveriocima i dobavljačima, kojima je ukupno dugovao 54 miliona evra, pokazao da kompanija već godinu dana stabilno posluje, da ima potencijal i da može da vrati sve zajmove i dugovanja. On je naglasio i da je u prethodnih godinu dana već vraćeno pet miliona evra duga, od ukupnog duga od 54 milona i to četiri miliona evra bankama, a milion evra dobavljačima.

Đenadić je naveo da program reorganizacije predviđa poslovnu konsolidaciju kompanije, uz pojednostavljenje organizacije rada i eliminisanje nepotrebnih troškova, prodaja dela imovine koja nije neophodna za rad kompanije, ali i invesiciono ulaganje.

Kako je dodao, predviđena su i otpuštanja radnika ali samo u delu gde to predstavlja višak, poput administracije, dok je istovremeno predviđeno zapošljavanje u proizvodnji. "Usvojeni plan reorganizacije znači šansu da kompanija vrati na tržišne pozicije i unaprede proizvodnju. Ovo je dobar primer kako spasiti firme sa sličnim problemima u Srbiji", istakao je Đenadić.

On je dodao da je program sačuvao na hiljade radnih mesta u Srbiji, pre svega za više od 1.600 radnika Tigra, ali i više hiljada radnih mesta kooperantskih firmi širom Srbije.

Đenadić je najavio i da će Tigar početi izgradnju nove fabrike za izradu smeša koju će finasirati iz sopstevenih prihoda, a delom od prodaje svoje firme koju ima u Londonu. "U fazi je izrada projektne dokumentacije, vrednost ulaganja je 1,6 miliona evra, a planirano je da se završi do kraja sledeće godine. Fabrika će biti kompatibilna sa Fabrikom obuće i sa tom investicijom dobiće se na kvalitetu proizvoda", precizirao je on.

"Usvajanjem programa reorganozacijenismo rešili problem, ali smo dobili šansu", kazao je direktor korporativnih komunikacija Tigra Srđan Stojanović.

Stojanović je kazao da je u prvoj polovini ove godine prodaja Tigrovih proizvoda vredela 861 milion dinara, od čega je u izvoz plasirano 76 odsto. Prodaja programa obuće je u prvh šest meseci bila veća 23 odsto nego u isto vreme prošle godine.

Istakao je i da je u prvoj polovini ove godine obnovljena saradnja sa dugogodiošnjim partnerom, italijanskim Batistinijem (Battistini), kao i sa firmom Euro PM iz Nemačke, a započeta je saradnja i sa kanadsko-francuskom firmom Haund end kraft (Hound & Craft).

"Intenzivirani i pregovori za isporuku lovačkih čizama pirotskog brenda na tržište Kanade, a u toku su i pregovori sa potencijalnim kupcem iz Irske", kazao je Stojanović.

Proizvodi Tigra se mogu naći na tržištima svih zemalja regiona, ali i Skandinavije, Velike Britanjie, Francuske, Madjarske, Nemačke, Rusije, Italije, Livanije, Hon Kongs, Egipts, Južnoafričke Republike, Japana.

Najveći poverilac Tigra je država preko Poreske uprave, Fonda za razvoj i Ministarstva finansija, a najveći pojedinačni poverilac je Nemački investicioni fond DEG sa sedam miliona evra.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.