Uštedeti još 30 milijardi dinara

Izvor: S media, 12.Nov.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uštedeti još 30 milijardi dinara

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da bi predlog zakona o budžetu za 2010. godinu trebalo da se nadje pred Vladom Srbije od 20. do 25. novembra, ocenjujući da će morati da se dodatno uštedi u budžetu oko 30 milijardi dinara i to odustajanjem ili odlaganjem realizacije nekih projekata.

Dragutinovićeva je u intervjuu NIN-u rekla da je okvir budžeta za narednu godinu dogovoren i najavila da će korekcije morati da se izvrše u diskrecionim rashodima, u koje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << spadaju subvencije, kapitalne investicije i takozvano "meko" kreditiranje, odnosno podsticajne mere iz budžeta.

"Zahtevi se kreću oko 130 milijardi, a u budžetu ima prostora za stotinak, dakle treba videti kako uštedeti tridesetak milijardi, od kojih projekata odustati ili koje projekte odložiti", objasnila je Dragutinovićeva.

Na pitanje za šta neće biti novca u 2010. godini, Dragutinovićeva je navela da postoje zahtevi za subvencije poljoprivredi, "Železnicama Srbije", rudniku Resavica, društvenim preduzećima poput "14. Oktobra", aleksandrovačke "Župe", FAP-a iz Priboje i drugih.

Dragutinovićeva je napomenula da su stigli zahtevi za "meko" kreditiranje, što u sledećoj godini uključuje izdatke za "Fijat" od oko 13,7 milijardi dinara, zatim nastavak više programa iz ove godine, kao što su krediti za likvidnost, potrošački krediti, subvencije za kupovinu automobila, traktora i kamiona po sistemu "staro za novo", za državne subvencije za kreditiranje kupovine stanova, za start-ap kredite, kao i za izgradnju Koridora 10.

"Postoje grube cifre koje ukazuju da fiskalni prostor za subvencije iznosi 40 milijardi, i po tridesetak milijardi za meko kreditiranje, odnosno za Koridor 10 i druge investicije. Ministarstva su dala svoje prioritete, a na vladi i premijeru je da fiskalne stimulanse uklope u 100 milijardi", precizirala je ona.

Dragutinovićeva je kazala da nešto iznad 100 milijardi deficita budžeta za narednu godinu ići će na subvencije, kapitalne investicije i "meke" kredite, ocenjujući da je to najbolji dokaz da imamo strukturni deficit, što znači da redovni prihodi republičkog budžeta ne ostavljaju dovoljno prostora za fiskalne stimulanse.

"Prihodi pokrivaju plate, penzije i socijalnu zaštitu. Za drugo gotovo da nema prostora", upozorila je ona.

Prioritet ima izgradnja Koridora 10, odnosno sredstva za severni krak auto-puta i eksproprijaciju zemljišta, zatim sporazum sa "Fijatom" i poljoprivredna proizvodnja, naglasila je ministarka finansija i dodala da će se ostatak raspodeliti na ostale programe, prema očekivanim eksternim efektima na privredu kako celinu.

Prema prognozama Vlade Srbije i MMF-a, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini biće 1,5 odsto, što bi generisalo budžetske prihode za 36 milijardi dinara veće nego ove godine.

Dragutinovićeva je, medjutim, rekla da se pomalo plaši ovog optimizma, ukazujući da to nije nemoguće, jer već od jula ove godine javni prihodi nominalno rastu u odnosu na prošlu godinu, što, čak i za najopreznije, ukazuje na oporavak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.